• Посилання скопійовано

Нумерація касових ордерів та журналу реєстрації ПКО та ВКО може не збігатися

Чи повинне значення у графі «№з/п» ПКО та ВКО збігатися зі значенням аналогічної графи у журналі реєстрації прибуткових та видаткових касових документів? Чи обов'язково потрібно вести такий журнал?

Відповідно до п. 33 Положення №1481 прибуткові та видаткові касові ордери до передавання до каси реєструються бухгалтером у журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів, який ведеться окремо за прибутковими та видатковими операціями.

1 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. №148.

Отже, такий журнал обов'язково потрібно вести за формою, зазначеною у додатку 4 до Положення.

Проте Положенням не встановлено вимог щодо відповідності значення графи «№з/п» до номера за порядком у журналі реєстрації касових документів. Вимоги встановлено виключно щодо нумерації прибуткових та видаткових касових ордерів. А порушення хронології нумерації ПКО и ВКО може призвести до сплати штрафу — ДФСУ у листі від 15.06.2018 р. №20639/6/99-99-14-05-01-15 зазначила, що таке порушення може разглядатися як неоприбуткування готівки або як перевищення ліміту каси.

Своєю чергою, як податківці зазначали раніше у підкатегорії 109.10 ЗIР, форма журналу реєстрації прибуткових і видаткових касових документів (додаток 4 до Положення) свідчить про те, що нумерація прибуткових та видаткових касових ордерів у журналі з початку кожного наступного року починається з номера «1» та не продовжується з попереднього року (на сьогодні у зв'язку з введенням Положення №148 це роз'яснення переведено до статусу «нечинні»).

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру