• Посилання скопійовано

Витрати на оренду та заправку авто у закордонному відрядженні: чи утримується ПДФО?

Директора та учасника ТОВ спрямовано у відрядження до м. Ліона (Франція). Придбано квитки на літак до м. Женеви (Швейцарія). Орендовано автомобіль для прибуття до пункту призначення. У чеку зазначено 2 водії (1-й водій — учасник ТОВ і 2-й водій — директор). Чи утримується ПДФО і ВЗ з витрат на оренду та заправку авто у відрядженні?

Відповідно до абз. 2 пп. «а» 170.9.1 ПКУ не є доходом платника податків — фізичної особи, яка перебуває у трудових відносинах зі своїм роботодавцем або є членом керівних органів підприємства, сума відшкодованих йому у встановленому законодавством порядку витрат на відрядження в межах фактичних витрат, зокрема на проїзд (у т. ч. перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) як до місця відрядження і назад, так і за місцем відрядження (у т. ч. на орендованому транспорті).

Зазначені вище витрати не є об'єктом оподаткування ПДФО лише за наявності підтвердних документів, що засвідчують їх вартість. Тому витрати на оренду автотранспорту може бути відшкодовано за письмовим дозволом керівника підприємства згідно з підтвердними документами в оригіналі.

ДФС в IПК від 02.04.2018 р. №1331/6/99-99-13-02-03-15/IПК (див. «ДК» №16/2018) повідомляє, що будь-які витрати на відрядження не включаються до оподатковуваного доходу платника податку за наявності документів, що підтверджують зв'язок такого відрядження з господарською діяльністю роботодавця/сторони, що відряджає.

Враховуючи викладене, у разі якщо юрособа (роботодавець) не фінансується за рахунок бюджетних коштів, то сума відшкодованих фізособі (працівнику) витрат, понесених нею під час відрядження за кордон (за користування орендованим автомобілем та його заправлення пальним), не включається до її загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, за умови виконання вимог, установлених п. 170.9 ПКУ.

Олена БОНДАРЕНКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру