• Посилання скопійовано

Приведення назви посади та коду у відповідність до Класифікатора професій

У штатному розписі підприємства під кодом 1226.2 прийнято заступника генерального директора аеропорту. У Класифікаторі професій під цим кодом немає такої посади. Чи треба вносити зміни до назви посади в штатному розписі згідно з Класифікатором професій?

Назви посад у штатному розписі мають відповідати Класифікатору професій ДК 003:2010.

Класифікатор професій — це нормативно-правовий документ, який легалізує професійні назви робіт. Він має застосовуватися державними органами та всіма суб'єктами господарювання під час запису про роботу у трудові книжки працівників. Ця вимога міститься як у Класифікаторі професій, так і в Iнструкції №581.

1 Iнструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці, Мін'юсту, Мінсоцзахисту населення від 29.07.93 р. №58.

Усі професії у Класифікаторі згруповані за галузевими угрупованнями (групами, підкласами, класами, підрозділами, розділами). Коди угруповань, як і коди професійних назв, відповідають міжнародним стандартам.

Обираючи назву посади, слід враховувати класифікаційні угруповання, які сформовано у дев'ять розділів:

1) «Законодавці, вищі державні службовці, керівники, менеджери (управителі)»;

2) «Професіонали»;

3) «Фахівці»;

4) «Технічні службовці»;

5) «Працівники сфери торгівлі та послуг»;

6) «Кваліфіковані робітники сільського та лісового господарств, риборозведення та рибальства»;

7) «Кваліфіковані робітники з інструментом»;

8) «Робітники з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування, складання устаткування та машин»;

9) «Найпростіші професії».

Складається кожен розділ з опису, класифікації професій і покажчика професійних назв робіт з кодами професій (додаток А).

За допомогою розділу «Класифікація професій» можна визначити вид економічної діяльності, до якого належить та чи інша професія. Додаток А є обов'язковим до використання й містить кодування професій.

Такі посади, як «заступник», «помічник» та інші, формуються на підставі додатків А і В «Похідні слова до професій (професійних назв робіт)». Тобто з додатка А обирається професійна назва роботи («Головний бухгалтер»), а з додатка В — похідне слово «заступник» й утворюється посада «заступник головного бухгалтера».

Подвійні професійні назви робіт, не передбачені Класифікатором професій, використовуватися не можуть.

Щодо посади «заступник генерального директора аеропорту», то згідно з КП, найвідповіднішим кодом під цю посаду є код 1210.1.

Тож вважаємо, що назви посад та кодування слід привести у відповідність до Класифікатора професій, адже відтепер ця інформація зазначатиметься у таблиці 5 звіту з ЄСВ. Не треба змінювати назву професії під код 1226.2, оскільки під цим кодом у Класифікаторі зазначені начальники виробничих підрозділів на транспорті (а не керівники усього підприємства).

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру