• Посилання скопійовано

Про сплату податків

Iндивідуальна податкова консультація Державної фіскальної служби України від 22.06.2018 р. №2790/6/99-99-12-02-03-15/IПК

Про сплату податків

Суттєво. За операцією повернення майна, переданого в оперативне управління на безоплатній основі, податкові зобов'язання з єдиного податку 3-ї групи не виникають.

! Юрособам — платникам ЄП 3-ї групи

Державна фіскальна служба України на запит Об'єднання, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), щодо оподаткування операції з повернення власнику наданого в оперативне управління майна повідомляє.

Об'єднання поінформувало, що воно є платником єдиного податку третьої групи (без ПДВ), який користується майном, наданим на правах оперативного управління.

Об'єднання запитує про зміст податкових зобов'язань, які виникатимуть у разі повернення ним майна власнику за його вимогою.

Доходом платника єдиного податку для юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі (пп. 2 п. 292.1 ст. 292 Кодексу).

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) — загальний дохід (виручка) від реалізації продукції, товарів, робіт або послуг без вирахування наданих знижок, повернення раніше проданих товарів та непрямих податків і зборів (податку на додану вартість, акцизного збору тощо) (Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 «Дохід»).

Операції з надання майна в оперативне управління належать до господарських операцій з безоплатним наданням такого майна у користування або розпорядження для здійснення некомерційної господарської діяльності без права відчуження.

Оскільки операція повернення переданого в оперативне управління на безоплатній основі майна не призводить до збільшення активів або зменшення зобов'язань, то у Об'єднання не виникатимуть податкові зобов'язання з єдиного податку третьої групи за такою операцією.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру