• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Державної служби з питань праці від 07.05.2018 р. №3571/4.1/4.1-ДП-11

Як відомо, у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (ст. 83 КЗпП).

При цьому розрахуватися з працівником цілком і повністю необхідно в день звільнення, а якщо він у цей день не працював, то виплати слід провести не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимог про розрахунок (ст. 116 КЗпП).

А на що наражається роботодавець, якщо не виплатить у день звільнення компенсацію за невикористані відпустки? Ризики можуть бути такі:

— працівник може звернутися до суду, і роботодавець виплатить працівникові його середній заробіток за весь час затримки до дня фактичного розрахунку (ст. 117 КЗпП);

— Держпраці накладе штраф у розмірі 10 МЗП (за умови що це порушення буде виявлено під час перевірки).

Проте підприємство може самостійно виявити свою помилку й виплатити працівникові компенсацію за невикористані дні відпусток. Щоправда, вже після звільнення, тобто з порушенням строку розрахунку. Чи буде застосовано штраф за недотримання державних мінімальних гарантій в оплаті праці в розмірі 10 МЗП у разі інспекційного відвідування із Держпраці, якщо розрахунок все ж таки було проведено?

У коментованому листі Держпраці дає ось таку відповідь: «…У разі самостійного усунення роботодавцем до початку інспекційного відвідування порушення законодавства про працю щодо виплати компенсації за всі дні невикористаної відпустки в день звільнення з дотриманням вимог ст. 117 КЗпП цей факт буде врахований уповноваженою особою при прийнятті рішення про розгляд справи про накладення штрафних санкцій».

Тобто чіткої відповіді, буде штраф чи ні, Держпраці не надає. Відповідно до п. 29 Порядку №2951, заходи з притягнення об'єкта відвідування та його посадових осіб до відповідальності за недодержання державних мінімальних гарантій в оплаті праці вживаються з одночасним внесенням припису незалежно від факту усунення виявлених порушень у ході інспекційного відвідування або невиїзного інспектування.

1 Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 р. №295.

Але можливо, що це стосується порушень, які не були усунені до перевірки. Щодо розміру штрафу, то, на думку автора, порушення строку розрахунку можна віднести до інших порушень і штраф буде в розмірі 1 МЗП (у 2018 р. — 3723,00 грн). Тобто в 10 разів менший!

Це водночас і відповідь на запитання, а чи варто взагалі щось донараховувати і сплачувати вже звільненому працівникові. Не беручи до уваги ризик звернення працівника до суду за середнім заробітком за час затримки, якщо ненараховані й невиплачені суми знайде під час перевірки Держпраці, штрафу у розмірі 37230,00 грн не уникнути.

Тому рекомендуємо роботодавцям відразу й повністю розрахуватися з працівником, виплативши йому середній заробіток за весь час затримки до дня фактичного розрахунку.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру