• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної фіскальної служби України від 30.05.2018 р. №2370/6/99-99-15-02-02-15/IПК

У коментованій IПК податківці наголосили, що внаслідок виділення створюється новий платник податків, а той, із якого відбувся виділ, функціонує й надалі.

Щодо оподаткування податком на прибуток, то наразі розділом III ПКУ не передбачено податкової різниці, яка б виникала у разі передачі за розподільчим балансом основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей під час реорганізації. Такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату до оподаткування.

У бухгалтерському обліку реорганізованої юрособи суми активів і пасивів балансу потрібно розподілити на підставі рішення засновників у відповідних пропорціях та зазначити їх у розподільчому балансі як:

— суми, які залишаться на балансі (в обліку);

— суми, які підуть на баланс (в облік) виділеного підприємства.

Наразі затвердженої форми розподільчого балансу немає. Тому кожне підприємство має розробити свою. До того ж операції з реорганізації підприємств шляхом виділення в бухгалтерському обліку нормативно не регламентовано. Тому вести облік цих операцій треба на основі загальних принципів.

Для відображення передачі майна за результатами виділу можна використати субрахунки 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» (для підприємства, яке передає активи та пасиви) і 685 «Розрахунки з іншими кредиторами» (для нового підприємства, яке створене в результаті виділу). Передання майна потрібно оформити відповідними первинними документами (наприклад, для необоротних активів і запасів скласти акт приймання/передачі).

Податковій амортизації згідно з положеннями пп. 138.3.1 ПКУ у підприємства, яке виділилося, підлягає залишкова вартість переданих йому за розподільчим балансом необоротних активів. Але податковій амортизації підлягатимуть лише ті активи, які використовуються в господарській діяльності.

Щодо оподаткування ПДВ, то відповідно до пп. 196.1.7 ПКУ операції з реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення та перетворення) юридичних осіб не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Тому платник ПДВ у разі реорганізації шляхом виділу при передачі частини майна за розподільчим балансом до нової юридичної особи не здійснює ні нарахування ПЗ з ПДВ на товари/послуги, необоротні активи, суми податку за якими були включені до складу податкового кредиту і які не були використані в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності такого платника податку, ні зменшення податкового кредиту за операціями з їх придбання.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру