• Посилання скопійовано

Щодо надання податкової консультації

Iндивідуальна податкова консультація Державної фіскальної служби України від 25.04.2018 р. №1865/6/99-99-14-05-01-15/IПК

Щодо надання податкової консультації

Суттєво. ДФС підтвердила свою позицію, що для уникнення застосування штрафних санкцій за порушення порядку оприбуткування готівки суб'єкти господарювання на відокремленому підрозділі мають вести касову книгу.

! СГ, які мають відокремлені підрозділи

Державна фіскальна служба України розглянула запит ТОВ щодо надання податкової консультації та в порядку статті 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) повідомляє.

Відповідно до звернення ТОВ здійснюється діяльність із застосуванням реєстратора розрахункових операцій (далі — РРО) при роздрібній торгівлі пально-мастильними матеріалами у відокремлених підрозділах.

Щодо ведення касової книги на відокремленому підрозділі (АЗС).

Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року №148, розроблено відповідно до Закону України «Про Національний банк України» (далі — Положення №148) і визначає порядок ведення касових операцій у національній валюті України юридичними особами (крім банків) та їх відокремленими підрозділами незалежно від організаційно-правової форми та форми власності (далі — підприємства), органами державної влади та органами місцевого самоврядування під час здійснення ними діяльності з виробництва, реалізації, придбання товарів чи іншої господарської діяльності (далі — установи), фізичними особами, які здійснюють підприємницьку діяльність (далі — фізичні особи — підприємці) (далі разом у тексті — суб'єкти господарювання), фізичними особами.

Пунктом 11 розділу II Положення №148 зазначено, що готівка, яка надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки у повній сумі.

Оприбуткуванням готівки у касах установ/підприємств/відокремлених підрозділів, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги/застосуванням РРО та КОРО (у разі застосування КОРО без застосування РРО), є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів/фіскальних звітних чеків (або даних розрахункових квитанцій).

Разом з тим п. 39 розділу IV Положення №148 передбачає, що установи/підприємства відображають у касовій книзі всі надходження і видачу готівки в національній валюті.

Кожна/кожне установа/підприємство (юридична особа), що має касу, веде одну касову книгу для обліку операцій з готівкою в національній валюті (без урахування кас відокремлених підрозділів).

Відокремлені підрозділи установ/підприємств, які проводять операції з приймання готівки за продану продукцію (товари, роботи, послуги) з оформленням її прибутковим касовим ордером, а також з видачі готівки на виплати, пов'язані з оплатою праці, виробничі (господарські) потреби, інші операції з оформленням їх видатковими касовими ордерами і відомостями, ведуть касову книгу.

Відокремлені підрозділи установ/підприємств, страхові агенти, брокери, розповсюджувачі лотерей, які здійснюють готівкові розрахунки із застосуванням РРО або РК та веденням КОРО, але не проводять операцій з приймання (видачі) готівки за касовими ордерами, а також фізичні особи — підприємці касової книги не ведуть.

З метою усунення невідповідностей між пунктами Положення №148 ДФС надано відповідні пропозиції Національному банку України.

До внесення змін ДФС вважає, що з метою уникнення застосування штрафних (фінансових) санкцій за порушення порядку оприбуткування готівки суб'єкти господарювання на відокремленому підрозділи мають вести касову книги.

Щодо проведення операції «службова видача».

Пунктом 29 розділу III Положення №148 визначено, що приймання одержаної з банку готівки у касу та видача готівки з каси для здавання її до банку оформляються відповідними касовими ордерами (прибутковим або видатковим) з відображенням такої касової операції в касовій книзі.

Вилучення готівки з місця здійснення готівкових розрахунків із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО) або розрахункових квитанцій для здавання її до банку оформляється відповідними чеками РРО із виконанням операції «службова видача».

Окремо зазначаємо, що відповідно до п. 6 розділу III Порядку щодо реєстрації РРО та книг обліку розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 р. №547, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 05.07.2016 р. за №918/29048, внесення чи видача готівки з місця проведення розрахунків повинні реєструватися через РРО з використанням операцій «службове внесення» та «службова видача», якщо такі внесення чи видача не пов'язані з проведенням розрахункових операцій. Крім того, операція «службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту.

Згідно з пунктом 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру