• Посилання скопійовано

Щодо надання переліку платежів, у рахунок сплати грошових зобов'язань або податкового боргу яких платник податків може заявити бюджетне відшкодування з ПДВ

Iндивідуальна податкова консультація Державної фіскальної служби України від 24.04.2018 р. №1839/6/99-99-12-02-01-15/IПК

Щодо надання переліку платежів, у рахунок сплати грошових зобов'язань або податкового боргу яких платник податків може заявити бюджетне відшкодування з ПДВ

Суттєво. Суми від'ємного значення з ПДВ можуть бути зараховані лише на сплату грошових зобов'язань або погашення податкового боргу з платежів, які повністю сплачуються до державного бюджету, без розподілу між державним і місцевим.

! Платникам ПДВ

Державна фіскальна служба України розглянула звернення Товариства щодо надання податкової консультації відповідно до статті 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) та повідомляє таке.

Товариство цікавить питання щодо надання переліку платежів, у рахунок сплати грошових зобов'язань або податкового боргу яких платником податків може бути заявлене бюджетного відшкодування з ПДВ.

Відповідно до пункту 200.4 статті 200 Кодексу при від'ємному значенні суми, розрахованої згідно з пунктом 200.1 статті 200 Кодексу, така сума:

а) враховується у зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні звітні (податкові) періоди (у тому числі розстроченого або відстроченого відповідно до Кодексу), в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до пункту 200-1.3 статті 200-1 Кодексу на момент отримання контролюючим органом податкової декларації, а в разі відсутності податкового боргу —

б) або підлягає бюджетному відшкодуванню за заявою платника у сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів/послуг у попередніх та звітному податкових періодах постачальникам таких товарів/послуг або до Державного бюджету України, в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до пункту 200-1.3 статті 200-1 Кодексу на момент отримання контролюючим органом податкової декларації на поточний рахунок платника податку та/або у рахунок сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу такого платника податку з інших платежів, що сплачуються до державного бюджету,

в) та/або зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду.

Крім цього, згідно з підпунктом «в» пункту 87.1 статті 87 Кодексу суми бюджетного відшкодування з ПДВ (на підставі відповідної заяви платника) включено до переліку джерел сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків до Державного бюджету України.

Тобто нормами Кодексу передбачено право на зарахування сум від'ємного значення з ПДВ лише на сплату грошових зобов'язань або погашення податкового боргу з платежів, які повністю сплачуються до державного бюджету.

Перелік загальнодержавних податків і зборів визначений статтею 9 Кодексу. До них належать податок на прибуток підприємств, податок на доходи фізичних осіб, податок на додану вартість, акцизний податок, екологічний податок, рентна плата, мито.

Зарахування загальнодержавних податків та зборів до державного і місцевих бюджетів здійснюється відповідно до Бюджетного кодексу України (далі — Бюджетний кодекс).

Так, відповідно до Бюджетного кодексу загальнодержавні платежі, такі як податок на прибуток підприємств, податок на доходи фізичних осіб тощо (стаття 29 глави 5 розділу II, статті 64, 66 та 69 глави 11 розділу III Бюджетного кодексу), розподіляються в різних пропорціях до державного та місцевого бюджетів, тобто сума від'ємного значення з ПДВ не може бути зарахована в погашення грошових зобов'язань або погашення податкового боргу з таких податків.

Отже, зарахування сум бюджетного відшкодування ПДВ у рахунок сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу з платежів, надходження яких розподіляються у пропорціях як до державного, так і до місцевих бюджетів, положеннями Кодексу не передбачено.

Згідно з пунктом 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру