• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Пенсійного фонду України від 02.05.2018 р. №15202/02-72

Нещодавно ми коментували лист Мінсоцполітики від 04.04.2018 р. №156/0/22-181 щодо відсутності потреби внесення запису до трудової книжки, якщо працівника мобілізовано.

Мінсоцполітики зазначило, що трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника відповідно до частини першої ст. 48 КЗпП.

Звісно, що період мобілізації працівника згідно зі ст. 119 КЗпП — це теж факт з історії трудової діяльності. Адже за таким мобілізованим зберігаються місце роботи і посада (принаймні інших роз'яснень від Мінсоцполітики ще не було).

Але все ж таки документом для підтвердження проходження військової служби є військовий квиток. Тому фахівці Мінсоцполітики наголошують, що не треба плутати військову службу з періодом перебування у трудових відносинах, тому що це фіксується в різних документах.

На думку Мінсоцполітики, відомості у разі мобілізації працівника чи призову на строкову військову службу під час перебування у трудових відносинах до трудової книжки заносити не треба.

Але ми не зупинилися й подали запит до Пенсійного фонду: «Чи вплине на страховий стаж для призначення пенсії на пільгових умовах, якщо не внесено запис до трудової книжки працівника про період служби під час проведення АТО?».

1 Див. «ДК» №17/2018, коментар «ДК».

ПФУ підтвердив, що не треба заносити до трудової книжки відомості у разі мобілізації працівника чи призову на строкову військову службу під час перебування у трудових відносинах. I це не вплине на страховий стаж для призначення пенсії на пільгових умовах.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру