• Посилання скопійовано

Усі можливі переведення за КЗПП

Розгляньмо ситуації переведення працівників, передбачені КЗпП. На практиці та в роз'ясненнях трапляються й інші думки щодо переведень працівників, та чи відповідають вони нормам чинного законодавства?

Види переведень згідно з КЗпП

Розгляньмо поняття «переведення» працівників згідно з КЗпП. В основному трудовому законодавчому акті містяться такі норми щодо переведень:

1) переведення на іншу роботу та зміна істотних умов праці (ст. 32 КЗпП);

2) переведення на роботу на інше підприємство (частина перша ст. 32 та п. 5 частини першої ст. 36 КЗпП);

3) тимчасове переведення працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором (ст. 33 КЗпП);

4) тимчасове переведення на іншу роботу в разі простою (ст. 34 КЗпП);

5) переведення на легшу роботу за станом здоров'я (ст. 170 КЗпП);

6) переведення на легшу роботу вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (ст. 178 КЗпП).

Далі розглянемо кожну статтю КЗпП щодо переведення докладніше.

Переведення на іншу роботу та зміна істотних умов праці

У ст. 32 КЗпП передбачено аж три види переведення:

— переведення на іншу роботу;

— переведення (переміщення) на інше робоче місце;

— зміна істотних умов праці.

Щодо переведення на іншу роботу в чинному КЗпП немає чітких норм. Та в п. 31 Постанови №9 є роз'яснення: «Переведенням на іншу роботу вважається доручення працівникові роботи, що не відповідає спеціальності, кваліфікації чи посаді, визначеній трудовим договором».

Рекомендуємо всі переведення, в т. ч. за ст. 32 КЗпП, робити за певним алгоритмом.

Наведемо покроковий алгоритм переведення працівника на іншу постійну роботу в межах одного підприємства.

1-й крок. Визначення, чи відповідає саме цей працівник посаді чи роботі, на яку його планується перевести.

2-й крок. Узгодження з працівником його переведення. Якщо ініціатором переведення є працівник, він може подати письмову заяву на ім'я керівника з проханням про таке переведення. У разі надходження ініціативи від роботодавця слід отримати письмову згоду працівника. Про свою згоду працівник зазначає, як правило, при ознайомленні з наказом про переведення, де записує: «Ознайомлений з наказом. Погоджуюсь із переведенням».

3-й крок. Складання і видання наказу про переведення працівника на іншу роботу.

4-й крок. Внесення запису до трудової книжки працівника.

Переведення працівника на іншу постійну роботу на тому самому підприємстві оформляється в тому самому порядку, як і прийняття на роботу (п. 2.14 Iнструкції №58).

Зверніть увагу!

Якщо працівника переводять на іншу постійну нижче оплачувану роботу, за ним зберігається попередній середній заробіток протягом двох тижнів з дня переведення.

Переведення на інше робоче місце чи переміщення

Розглянемо переведення на інше робоче місце. Не вважається переведенням на іншу роботу і не потребує згоди працівника переміщення його на тому самому підприємстві, в установі на інше робоче місце, в інший структурний підрозділ у тій самій місцевості, доручення роботи на іншому механізмі або агрегаті у межах спеціальності, кваліфікації чи посади, обумовленої трудовим договором. Переміщення може здійснюватися тільки за умови, що не змінюється жодна з істотних умов трудового договору працівника.

На відміну від переведення на іншу роботу, яке пов'язане зі зміною трудових функцій працівника, переміщення на інше робоче місце передбачає збереження його трудових функцій.

Наприклад, переведенням на інше робоче місце вважається доручення бухгалтеру ведення іншої ділянки обліку, доручення продавцю реалізації іншого товару в тому самому магазині. Якщо продавця перевели в інший магазин у тому самому населеному пункті тієї самої юридичної особи, це також вважається переведенням на інше робоче місце.

Зміна істотних умов праці

По суті, це те саме, що й переведення на іншу роботу. Але є низка умов, що є істотними, а саме: зміна форми оплати праці, встановлення неповного робочого часу або ж встановлення повного робочого часу, зміна розрядів та зміна найменувань посад, введення вимоги до працівника укласти договір про повну матеріальну відповідальність та інше.

Приклад 1 Працівниця на підприємстві працює бухгалтером з 2017 року у м. Києві. На підприємстві є потреба у переведенні її до м. Маріуполя на посаду начальника відділу з 1 липня 2018 р. Працівниця погодилася на таке переведення і дала письмове підтвердження у вигляді заяви. Після видання наказу про переведення було внесено запис до трудової книжки працівниці.

Переведення на роботу на інше підприємство

Пункт 5 ст. 36 КЗпП передбачає можливість припинення трудового договору в порядку переведення працівника, за його згодою, на інше підприємство чи у зв'язку з переходом на виборну посаду. Для звільнення з попереднього місця роботи необхідне клопотання власника того підприємства, куди працівник переводиться. Працівникові слід подати заяву власнику підприємства, з якого він звільняється, адже закон вимагає згоди власника на припинення трудового договору в порядку переведення на інше підприємство.

У законодавстві немає чіткої процедури переведення працівника за його згодою на інше підприємство. Тому враховуємо необхідність зазначення власником підприємства, на яке працівник переводиться, у клопотанні про переведення працівника на строк, протягом якого він просить звільнити працівника в порядку переведення і протягом якого буде діяти обов'язок прийняти на роботу працівника в порядку переведення.

Роботодавець, до якого працівник звернувся з проханням звільнити його в порядку переведення на інше підприємство і надав при цьому клопотання власника нового підприємства, може або задовольнити клопотання, або ж відмовити в його задоволенні.

Працівник, звільнений за переведенням, має низку гарантій. Працівнику, який запрошений на роботу в порядку переведення з іншого підприємства за погодженням між керівниками підприємств, не може бути відмовлено в укладенні трудового договору на новому підприємстві (ст. 24 КЗпП). Відповідно до ст. 26 КЗпП, працівнику у разі переведення випробування не встановлюється.

Відобразимо це переведення покроковим алгоритмом.

1-й крок. Надання клопотання (листа) на підприємство, з якого переводиться, з підприємства, на яке переводиться працівник.

2-й крок. Надання заяви працівником щодо звільнення за переведенням — це згода на переведення на інше підприємство з вирішенням питання з компенсацією за невикористані відпустки (або виплата працівникові, або перерахування на підприємство, куди він переводиться).

3-й крок. Звільнення працівника за попереднім місцем роботи за п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП.

4-й крок. Прийняття на роботу працівника за новим місцем роботи.

Приклад 2 Працівник працює на підприємстві «А» з січня 2015 року. Працівник має бажання перейти працювати на підприємство «Б» з 15 червня 2018 року. Підприємство «Б» подало листа з клопотанням на підприємство «А» про переведення цього працівника. Керівництво підприємства «А» погодилося на таке переведення. Видається наказ про звільнення працівника за п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП 14 червня 2018 р. за переведенням на підприємство «Б». Після прибуття працівника на підприємство «Б» він приймається на ньому на роботу за переведенням з підприємства «А».

Тимчасове переведення працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором

Таке переведення врегульоване ст. 33 КЗпП. Лише за згодою працівника допускається тимчасове переведення працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором. Роботодавець також має право перевести працівника строком до одного місяця на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди, якщо вона не протипоказана працівникові за станом здоров'я, для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха; епідемій; епізоотій; виробничих аварій; а також інших обставин, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей. Забороняється тимчасове переведення на іншу роботу вагітних жінок, жінок, які мають дитину з інвалідністю або дитину віком до шести років, а також осіб віком до вісімнадцяти років без їхньої згоди (ст. 33 КЗпП).

Зверніть увагу!

При тимчасовому переведенні працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, оплата праці за виконану роботу має бути не нижчою, ніж середній заробіток за попередньою роботою. А от якщо працівник відмовляється від переведення на іншу роботу за частиною 2 ст. 33 КЗпП, це може розцінюватися як порушення трудової дисципліни.

Відобразимо переведення працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, покроковим алгоритмом.

1-й крок. Визначення обставин щодо переведення працівників на іншу роботу без його згоди.

2-й крок. Визначення працівників, яких можна перевести на іншу роботу без їх згоди.

3-й крок. Складання і видання наказу про переведення працівника на іншу роботу.

Приклад 3 На заводі сталася виробнича аварія в токарному цеху 18.04.2018 р. Унаслідок цього директор прийняв рішення тимчасово перевести електрика з ремонту електроустаткування ремонтного цеху в токарний цех на посаду слюсаря-ремонтника для виконання робіт з ліквідації наслідків виробничої аварії з 18.04.2018 р. на період виконання цих робіт, але не більше одного місяця. Переведення було оформлено наказом директора від 18.04.2018 р., який, своєю чергою, видано на підставі доповідної записки начальника токарного цеху про аварію.

Тимчасове переведення на іншу роботу в разі простою

Відповідно до ст. 34 КЗпП, у разі простою працівники можуть бути переведені за їхньою згодою з урахуванням спеціальності і кваліфікації на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації на весь час простою або на інше підприємство, в установу, організацію, але в тій самій місцевості на строк до одного місяця.

Простій

Простій — це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.

Стаття 34 КЗпП

Відобразимо це переведення покроковим алгоритмом.

1-й крок. Аналіз ситуації та визначення, чи справді це переведення пов'язане з простоєм.

2-й крок. Визначення роботодавцем робіт, на які можна перевести працівників.

3-й крок. Надання працівником згоди на переведення на іншу роботу.

4-й крок. Складання і видання наказу про переведення працівника на іншу роботу.

Приклад 4 Начальник транспортного відділу доповідною запискою повідомив керівника про зменшення обсягів постачання паливно-мастильних матеріалів. У зв'язку з цим виник простій в транспортному цеху. Керівник прийняв рішення про переведення водіїв у кількості 5 осіб за їхньою згодою тимчасово, на весь час простою, на посаду слюсаря з ремонту автомобілів. Працівники дали свою згоду на переведення, після чого було складено відповідний наказ.

Облік відпустки при переведенні на інше підприємство

Працівникові, якого перевели на роботу з одного підприємства на інше і який не використав за попереднім місцем роботи повністю або частково щорічну основну відпустку й не одержав за неї грошову компенсацію, щорічна відпустка повної тривалості надається на новому підприємстві до настання шестимісячного терміну безперервної роботи після переведення. У такому разі до стажу роботи, що дає право на щорічні основну та додаткові відпустки, зараховується час, за який він не використав ці відпустки за попереднім місцем роботи (ст. 81 КЗпП, ст. 9 Закону про відпустки).

У разі переведення працівника на роботу на інше підприємство грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток за його бажанням має бути перерахована на рахунок підприємства, куди він перейшов (ст. 24 Закону про відпустки).

Переведення на легшу роботу за станом здоров'я

Якщо працівник потребує за станом здоров'я надання легшої роботи, роботодавець повинен перевести, за його згодою, на таку роботу (ст. 170 КЗпП). Переведення здійснюється відповідно до зазначеного у медичному висновку тимчасово або без обмеження строку.

При переведенні за станом здоров'я на легшу нижчеоплачувану роботу за працівниками зберігається попередній середній заробіток протягом двох тижнів з дня переведення. Розрахунок середнього заробітку в цьому випадку та інших зазначених в цій статті провадиться за Порядком №100, при цьому застосовується 2-місячний розрахунковий період.

Відобразимо це переведення покроковим алгоритмом.

1-й крок. Надання працівником документів, що підтверджують його стан здоров'я, який потребує переведення на легшу роботу.

2-й крок. Подання заяви працівника з проханням про переведення на легшу роботу.

3-й крок. Видання наказу про переведення працівника на іншу роботу.

Приклад 5 Водій автотранспортного відділу підприємства брав участь в АТО, отримав поранення і був демобілізований. За станом здоров'я він не може виконувати свої колишні трудові функції, про що надав медичний висновок роботодавцю та заяву про переведення на легшу роботу. Директор прийняв рішення про переведення на посаду диспетчера відділу логістики, про що було видано наказ.

Переведення на легшу роботу вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років

Такі переведення врегульовані ст. 178 КЗпП. Жінкам, які очікують народження дитини, знижуються норми виробітку, норми обслуговування відповідно до медичного висновку. В іншому випадку вони переводяться на іншу роботу, яка є легшою і виключає вплив несприятливих виробничих факторів, зі збереженням середнього заробітку за попередньою роботою.

До моменту вирішення питання про надання вагітній жінці відповідно до медичного висновку іншої роботи, яка є легшою, вона підлягає звільненню від роботи. За час такого увільнення жінки від роботи за нею зберігається середній заробіток за всі пропущені робочі дні за рахунок підприємства.

Жінок, які мають діти віком до трьох років, в разі неможливості виконання попередньої роботи переводять на іншу роботу зі збереженням середнього заробітку за попередньою роботою до досягнення дитиною віку трьох років.

Але якщо заробіток і в першому, і в другому випадку на легшій роботі є вищим, ніж той, який вони одержували до переведення, їм виплачується фактичний заробіток.

Відобразимо це переведення покроковим алгоритмом.

1-й крок. Надання жінкою медичного висновку, що підтверджує її стан здоров'я, згідно з яким необхідне переведення на легшу роботу.

2-й крок. Подання заяви працівниці з проханням про переведення на легшу роботу.

3-й крок. Видання наказу про переведення працівника на іншу роботу.

Приклад 6 Вагітна працівниця товариства з обмеженою відповідальністю, яка працює на посаді маляра, надала 19.04.2018 р. медичний висновок та заяву, в яких зазначалося, що вона потребує переведення на легшу роботу. Працівницю було переведено наказом тимчасово, на період вагітності на посаду пакувальника з 20.04.2018 р. зі збереженням середнього заробітку за попередньою роботою.

Замість висновку

Ми стисло розглянули всі можливі варіанти переведення працівників за чинним КЗпП для випадків, коли є згода роботодавця і працівника на таке переведення.

Відмова працівника від переведення на роботу в іншу місцевість разом з підприємством, установою, організацією, а також відмова від продовження роботи у зв'язку зі зміною істотних умов праці є підставою для припинення трудового договору з таким працівником за п. 6 ст. 36 КЗпП.

Навпаки, відмова роботодавця від переведення працівника (якщо ініціатива переведення була з боку останнього) не є підставою для припинення трудового договору. У цьому разі працівник може або і далі працювати на наявних умовах, або звільнитися у загальному порядку за власним бажанням відповідно до ст. 38 КЗпП.

Як бачимо, в КЗпП немає норм щодо переведення працівників з основного місця роботи за місцем роботи за сумісництвом і навпаки, хоча неодноразово про таке зазначалось. Тож, на думку автора, переведення працівників саме в такому випадку неможливе, а проводити цю процедуру слід через звільнення-прийняття, тобто через укладення нового трудового договору. Але це вже тема для іншої статті.

Нормативна база

  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р. №322-VIII.
  • Закон про відпустки — Закон України від 15.11.96 р. №504/96-ВР «Про відпустки».
  • Iнструкція №58 — Iнструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці, Мін'юсту, Мінсоцзахисту населення від 29.07.93 р. №58.
  • Порядок №100 — Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. №100.
  • Постанова №9 — Постанова Пленуму Верховного суду України від 06.11.92 р. №9 «Про практику розгляду судами трудових спорів».

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру