• Посилання скопійовано

Правомірність використання зарплатного рахунку, якщо основні рахунки заарештовані

Чи може контрагент здійснити оплату за договором поставки на зарплатний рахунок підприємства, якщо поточні рахунки заарештовані?

Контрагент не може здійснити оплату за договором поставки на зарплатний рахунок підприємства, бо такого виду рахунку підприємство не має.

Банк зараховує кошти від контрагентів на поточний рахунок підприємства, який відкривається для здійснення розрахунково-касових операцій за балансовим номером 2600 (розділ 26 «Кошти клієнтів банку»). Це передбачено пп. 7.1.2 Закону від 05.04.2001 р. №2346-III «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні». Коли підприємство має намір нарахувати заробітну плату своїм працівникам, воно дає доручення своєму банку здійснити переказ відповідної суми з поточного рахунку підприємства на рахунок банку за балансовим номером 2909 («Iнша кредиторська заборгованість за операціями з клієнтами банку»). Це так званий транзитний рахунок банку. Саме з нього кошти перераховуються на зарплатні карткові рахунки працівників підприємства, а не безпосередньо з поточного рахунку самого підприємства.

Таким чином, транзитний рахунок не є рахунком підприємства, тому що останнє для розрахунково-касових операцій може використовувати лише поточний рахунок. Транзитний рахунок — це рахунок банку. Саме тому, коли накладається арешт на кошти підприємства на рахунках в банку, під дію арешту підпадають всі рахунки підприємства — вкладні (депозитні), поточні рахунки тощо, окрім транзитного рахунку банку, бо він не належить до рахунків підприємства.

Через те що транзитний рахунок, на який не накладено арешт виконавчою службою, не є рахунком підприємства, він не може бути використаним підприємством для здійснення розрахункових операцій зі своїми контрагентами.

Iншими словами, контрагент не може здійснити оплату укладеного з підприємством договору постачання шляхом переведення коштів на транзитний рахунок банку, тому що такий рахунок не є рахунком підприємства.

Євгеній ПIДДУБКО, юрист

До змісту номеру