• Посилання скопійовано

Не нараховувалася амортизація на основні засоби: чи треба це виправляти?

Підприємство має основні засоби, за якими декілька років не нараховувалася амортизація. Як почати нараховувати амортизацію? Чи треба проіндексувати такі основні засоби?

Відповідно до п. 23 П(С)БО 7, нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об'єкта, який встановлюється підприємством/установою (у розпорядчому акті) при визнанні цього об'єкта активом (при зарахуванні на баланс), і призупиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації. Якщо фактично основні засоби не використовувались протягом останніх кількох років, то це повинно бути оформлено як консервація таких ОЗ, і на цій підставі амортизація на такі ОЗ не нараховується протягом періоду консервації як з метою бухобліку, так і з метою податкового обліку1.

1 Додатково див. лист ДФСУ від 25.01.2017 р. №1468/6/99-99-15-02-02-15 та наш коментар до нього: https://news.dtkt.ua/ua/taxation/profits-tax/42360.

Якщо протягом останніх кількох років ОЗ фактично використовувались, а амортизація не нараховувалась, то це є помилкою, яку треба виправити. Для виправлення помилки слід з'ясувати, за якими методами нараховувалася амортизація та за якими параметрами (строк корисного користування, ліквідаційна вартість тощо). За потреби ці методи і параметри можна переглянути та встановити нові, для чого видається наказ керівника підприємства.

Далі слід донарахувати амортизацію за всі минулі періоди, коли ОЗ використовувались, та внести зміни до фінансової звітності. Якщо підприємство — платник податку на прибуток, то йому потрібно розрахувати амортизацію за правилами, встановленими у ст. 138 ПКУ, та внести зміни до декларацій з податку на прибуток за минулі періоди.

Підприємства, у яких обсяг річного доходу за минулий рік не перевищує 20 млн грн, мають право не коригувати фінрезультат з метою оподаткування (пп. 134.1.1 ПКУ). В іншому разі, якщо річний дохід більше 20 млн грн або коли не було прийнято рішення про застосування різниць, таке коригування є обов'язковим. Коригування фінрезультату, пов'язані з обліком основних засобів, наведені у ст. 138 ПКУ, з урахуванням п. 11, п. 19 та п. 43 (щодо прискореної амортизації) підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ.

Поняття індексації основних засобів існувало в часи ведення окремого податкового обліку з податку на прибуток. На сьогодні воно вже не застосовується. Проте норми П(С)БО 7 передбачають можливість переоцінки ОЗ: відповідно до п. 16 П(С)БО 7 підприємство/установа може переоцінювати об'єкт основних засобів, якщо залишкова вартість цього об'єкта суттєво відрізняється від його справедливої вартості на дату балансу. У разі переоцінки об'єкта основних засобів на таку ж дату здійснюється переоцінка всіх об'єктів групи основних засобів, до якої належить цей об'єкт. Докладніше про переоцінку можна почитати у п. 16 — 21 П(С)БО 7.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру