• Посилання скопійовано

Підприємство може перерахувати зарплату на будь-який рахунок працівника лише за його згодою

Підприємство помилково перерахувало заробітну плату працівникові на його підприємницький рахунок (замість особистого). Чи є це порушенням? Які наслідки при цьому виникають у підприємства та у працівника як підприємця?

Працівник має право самостійно обрати, на який рахунок отримувати заробітну плату. Про це свідчить ст. 24 Закону про оплату праці1, в якій зазначено, що за особистою письмовою згодою працівника виплата заробітної плати може здійснюватися через установи банків, поштовими переказами на зазначений ним рахунок (адресу) з обов'язковою оплатою цих послуг за рахунок роботодавця. До того ж ст. 25 вищезазначеного закону встановлює право працівника вільно розпоряджатись своєю заробітною платою.

1 Закон України від 24.03.95 р. №108/95-ВР «Про оплату праці».

Отже, підприємство може перераховувати зарплату на будь-який рахунок працівника, але лише за його бажанням. Тому варто заручитися письмовою згодою працівника на перерахування зарплати на його підприємницький рахунок.

А от для підприємця в такому випадку виникають податкові наслідки й обов'язок сплати єдиного податку з суми отриманих коштів (у разі якщо підприємець обрав 3-тю групу). Згідно з п. 292.1 ПКУ, доходом платника ЄП — фізособи є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі. Серед сум, що не включаються до доходу платника ЄП (їх перелічено у п. 292.11 ПКУ), власні кошти не зазначено. А заробітна плата фізособи, яку перераховано на підприємницький рахунок, і є власними коштами такої особи. Таку ж позицію викладено в ЗIР, у підкатегорії 107.04: «власні кошти, внесені на розрахунковий рахунок, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, включаються до доходу фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку».

Сума заробітної плати, отримана фізособою на підприємницький рахунок, потрапить до загального підприємницького доходу і, в разі перебування на 3-й групі ЄП, призведе до оподаткування такої суми єдиним податком.

Якщо підприємець є платником єдиного податку першої чи другої групи, сума отриманої заробітної плати враховуватиметься під час розрахунку граничного розміру доходу, що дає йому право перебувати у 1-й чи 2-й групі (300000 грн та 1500000 грн) — п. 291.4 ПКУ.

Отже, для уникнення зайвого оподаткування радимо повернути такі кошти на рахунок підприємства як помилково перераховані та отримати їх на особисту платіжну картку.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру