• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної фіскальної служби України від 10.08.2017 р. №1549/6/99-99-13-02-03-15/IПК

Дипломатичні представництва, консульські установи та інші офіційні представництва інших держав і міжнародних організацій в Україні згідно з пп. «б» пп. 14.1.122 ПКУ є нерезидентами. Діяльність в Україні офіційних представництв інших держав і міжнародних організацій здійснюється в межах договорів між Урядом України й іноземною державою (за правилами міжнародного договору України).

До поняття «дипломатичне представництво», «консульська установа», «представництво іноземної фірми» входять також персонал, споруди та приміщення. Але згідно з п. 2 Положення №1461 до персоналу представництва й установи належать особи, що входять до складу дипломатичного, адміністративно-технічного та обслуговуючого персоналу, за винятком громадян України та осіб без громадянства, які постійно проживають в Україні. А це означає, що у відносинах із громадянами України, зокрема з особами, які працюють за трудовим договором (контрактом) у нерезидентів, слід дотримуватися норм законодавства України.

Як наслідок, громадяни України та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, є застрахованими особами у світлі Закону про ЄСВ. Своєю чергою, дипломатичні представництва і консульські установи іноземних держав, філії, представництва та інші відокремлені підрозділи іноземних підприємств, установ та організацій (у т. ч. міжнародні), що розташовані на території України, в певних ситуаціях можуть бути платниками ЄСВ.

Це означає, що виплати громадянам України підпадають під вимоги українського законодавства (нарахування ЄСВ, утримання ПДФО та військового збору, а також інші соціальні гарантії, зокрема дотримання вимоги щодо розміру мінімальної заробітної плати працівникам2).

1 Положення про порядок розміщення дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав, представництв міжнародних та іноземних організацій в Україні, затверджене постановою КМУ від 27.02.95 р. №146.

2 Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати — не нижче 3200 грн (ст. 3-1 Закону України від 24.03.95 р. №108/95-ВР «Про оплату праці»).

Приклад 1 Консульська установа за договором ЦПХ скористалася послугами перекладача, який є громадянином України. У цьому випадку установа зобов'язана утримати ПДФО та військовий збір із суми винагороди, а також нарахувати ЄСВ. Базою для ЄСВ є сума винагороди за договором1.

1 Якщо винагорода за договором ЦПХ виплачується фізособі, яка є працівником в установі, то сума ЄСВ не повинна бути меншою за мінімальний страховий внесок згідно з ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ (704 грн).

Приклад 2 У рамках своєї місії Міжнародний Комітет Червоного Хреста виплатив суму фінансової гуманітарної допомоги громадянину України. МКЧХ в Україні відповідає статусові інших органів міжурядових організацій в Україні. Благодійна допомога не належить до виплат, які є базою для нарахування ЄСВ. Благодійна допомога не оподатковується ПДФО та військовим збором за дотримання умов п. 170.7 ПКУ.

Приклад 3 Дипломатичне представництво орендує нежитлове приміщення у громадянина України. У цьому випадку представництво-орендар, згідно з пп. 170.1.2 ПКУ, є податковим агентом за виплаченою сумою орендного платежу з утриманням ПДФО та військового збору. Орендний платіж не є сумою винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами, тому ЄСВ не нараховується (ст. 7 Закону про ЄСВ).

Приклад 4 До персоналу представництва іноземної фірми входять як іноземні громадяни, так і громадяни України. За міжнародним договором персонал, який не є громадянами України, звільняється від усіх податків на заробітну плату та інші винагороди на митній території України.

Проте представництво іноземної фірми зобов'язане виконати всі функції податкового агента щодо нарахованої заробітної плати працівникам, які працюють за трудовим договором (контрактом). А це означає, що із зарплати буде утримано ПДФО та військовий збір, а також нараховано ЄСВ. Щодо ЄСВ, то слід ураховувати вимоги ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ (сума ЄСВ не може бути меншою за 704 грн, якщо працівник працює за основним місцем праці і відпрацював повний місяць).

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру