• Посилання скопійовано

Некоректне відображення первинних документів в обліковій програмі

У програмі бухобліку операції з отримання послуг від підприємця відображаються проведеннями як на звичайну фізособу. Сплата за послуги відбувається на звичайний картковий рахунок (не 2600). Первинні документи оформлені відповідним чином як від підприємця. Яка відповідальність передбачена за неналежне відображення інформації з первинних документів в облікових регістрах?

Згідно з ст. 9 Закону про бухоблік1, підставою для бухобліку господарських операцій є первинні документи. Для контролю та впорядкування оброблених даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові регістри. В цьому разі внесення інформації до облікової програми буде складанням таких облікових регістрів.

У тому разі, якщо у фінансовій та податковій звітності, зокрема у формі №1ДФ2 з ознакою доходу 157, як виплата підприємцю, такі операції було відображено відповідно до первинних документів, то при неправильному відображенні в обліковій програмі назви контрагента можна говорити лише про помилки у зведених облікових регістрах. Згідно зі ст. 9 Закону про бухоблік, для контролю та впорядкування оброблених даних можуть складатися зведені податкові документи (оборотні відомості, відомості обліку дебіторської і кредиторської заборгованості). Враховуючи вищенаведене, можна дійти висновку, що складання таких регістрів узагалі не є обов'язковим і, відповідно, помилки у них не призведуть до жодних наслідків.

1 Закон України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

2 Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма №1ДФ), затверджений наказом Міністерства фінансів від 13.01.2015 р. №4.

Пунктом 7.8 Iнструкції №4921 за поточними рахунками в національній валюті фізосіб-резидентів дозволено здійснювати «всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та вимог законодавства України, які не пов'язані зі здійсненням підприємницької діяльності». Тобто з цього можна зробити висновок, що на такий рахунок перераховувати кошти за послуги підприємця не можна. Рахунок 2625 — це картковий рахунок фізособи, отже, є великий ризик, що виплати на такий рахунок будуть визначені як виплати звичайній фізособі (з відповідною необхідністю нарахування ПДФО, ВЗ та ЄСВ).

Тож доходимо висновку, що податківці можуть донарахувати податкові зобов'язання з ПДФО, ВЗ та ЄСВ з відповідними штрафами та пенею за несвоєчасну сплату (якщо відповідні податки не були сплачені внаслідок неправильного проведення у бухгалтерський звітності такої оплати як на фізособу). Щоб уникнути таких ризиків, сплачені кошти можуть бути повернені на рахунок підприємства як помилково перераховані з подальшою їх сплатою вже на рахунок фізичної особи — підприємця. Якщо ж повернення коштів неможливе, варто письмово засвідчити той факт, що кошти були помилково сплачені на неправильний рахунок і повинні бути враховані як на рахунок підприємця. Однак чи задовольнить податківців такий лист, — питання спірне, тож радимо все-таки повернути такі кошти як помилково перераховані.

За неподання, подання з порушенням установлених строків, подання не в повному обсязі, із недостовірними відомостями або з помилками №1ДФ передбачено штраф у розмірі 510 грн, а при повторному правопорушенні протягом року — у розмірі 1020 грн (п. 119.2 ПКУ). Штрафні санкції за несплату ПДФО, донараховані під час перевірки, — 25% суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету (п. 127.1 ПКУ). Щодо несплачених сум військового збору застосовуються аналогічні штрафи.

За несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ — до 20% несплачених сум, а у разі донарахування органом фіскальної служби або платником своєчасно не нарахованого ЄСВ — до 10% зазначеної суми за кожен повний або неповний звітний період, за який донараховано таку суму, але не більш як 50% суми донарахованого ЄСВ (п. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ2).

1 Iнструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою НБУ від 12.11.2003 р. №492.

2 Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру