• Посилання скопійовано

Допомога на лікування

Трапляється, що працівники хворіють і потребують матеріальної допомоги. Роботодавці часто йдуть назустріч і надають працівнику допомогу на лікування. Тоді перед бухгалтером постають запитання: як оформити, як оподаткувати, а також як вчинити, якщо допомога надається родичу працівника?

Розгляньмо два способи надання допомоги на лікування. Перший — це допомога на лікування, що надається безпосередньо працівнику й за наявності підтвердних документів. Таку допомогу можна надавати як працівнику підприємства, так і родичу працівника.

Другий спосіб — це грошова допомога, яка перераховується безпосередньо лікувальному закладу й може бути надана як працівнику, так і непрацівнику будь-якою юридичною чи фізичною особою.

Допомога на лікування

Відповідно до пп. 165.1.19 ПКУ, не включаються до оподатковуваного доходу фізособи кошти або вартість майна (послуг), що надаються роботодавцем або благодійною організацією як допомога на лікування та медичне обслуговування таким особам:

— працівнику;

— членам сім'ї фізособи першого ступеня споріднення;

— дитині, яка перебуває під опікою або піклуванням працівника підприємства.

Членами сім'ї фізособи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені.

Членами сім'ї фізособи другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки (пп. 14.1.263 ПКУ).

Лікуванням та медичною допомогою вважається, зокрема, придбання:

— ліків;

— донорських компонентів;

— протезно-ортопедичних виробів;

— виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів.

Цей перелік не є виключним, а отже, оплата медичних послуг (у тому числі оплата хірургічних операцій) теж може звільнятись від оподаткування відповідно до пп. 165.1.19 ПКУ. Головне — щоб було підтверджено зв'язок виплати з лікуванням та медичним обслуговуванням.

Підставами для звільнення від оподаткування є документи, що підтверджують цільовий характер надання коштів на оплату лікування або медичного обслуговування або факт надання послуг з лікування або медичного обслуговування працівника підприємства або членів сім'ї працівника.

Підтвердними документами є:

— документи, що підтверджують потребу працівника в лікуванні та медобслуговуванні (зокрема, наявність та характеристики хвороби, травми, отруєння, патологічного стану платника податку);

— документи про надання таких послуг, що ідентифікують постачальника послуг та платника податку, якому надаються такі послуги, обсяги та вартість послуг: договори, платіжні та розрахункові документи, акти надання послуг, інші відповідні документи залежно від необхідного лікування або медичного обслуговування, хвороби та її стану (листи ДФС України від 19.08.2016 р. №18024/6/99-99-13-02-03-15 та від 03.11.2016 р. №23654/6/99-99-13-02-03-15).

У формі №1ДФ1 така допомога на лікування відображається з ознакою «143».

1 Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма №1ДФ), затверджений наказом Міністерства фінансів від 13.01.2015 р. №4.

ЄСВ із суми допомоги на лікування та медичне обслуговування, що надається згідно з пп. 165.1.19 ПКУ, не справляється (п. 14 розд. I та п. 13 розділу II Порядку №1170).

У бухгалтерському обліку нарахування допомоги відображається як Д-т 94 К-т 663, виплата — Д-т 663 К-т 311.

Цільова благодійна допомога на лікування

Цільовою вважається благодійна допомога, що надається під визначені умови та напрями її витрачання (пп. 170.7.1 ПКУ). Не включається до оподатковуваного доходу (не оподатковується ПДФО) цільова благодійна допомога за таких умов:

— благодійник — резидент України (допомога може надаватися як роботодавцем, так і будь-якою іншою особою (як юридичною, так і фізичною) і в будь-якій сумі.

— допомога виплачується безпосередньо закладу охорони здоров'я, який здійснює лікування; незалежно від форми власності (приватний, державний, комунальний);

— допомога надається для компенсації вартості платних послуг лікування, у тому числі для придбання ліків (донорських компонентів, протезно-ортопедичних виробів, виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів), медичних засобів і пристосувань, що включені до Переліку №333.

Зверніть увагу!

Допомога стане об'єктом оподаткування ПДФО, якщо її видадуть на такі цілі:

— косметичне лікування або косметичну хірургію (включаючи косметичне протезування, не пов'язане з медичними показаннями);

— водолікування та геліотерапію, не пов'язані з хронічними захворюваннями;

— лікування і протезування зубів із використанням дорогоцінних металів, гальванопластики та фарфору;

— аборти (крім абортів, що їх проводять за медичними показаннями, або якщо вагітність є наслідком зґвалтування);

— операції зі зміни статі, лікування венеричних захворювань (окрім СНIДу й венеричних захворювань, причиною яких є нестатеве зараження або зґвалтування);

— лікування тютюнової чи алкогольної залежності.

Підпунктом 170.7.5 ПКУ встановлено граничний термін використання цільової благодійної допомоги на лікування працівника — 24 календарні місяці, наступні за місяцем її отримання.

Якщо така грошова допомога не буде використана в строк і водночас не буде повернена благодійнику, набувач допомоги зобов'язаний буде включити невикористану її суму до складу загального річного оподатковуваного доходу та сплатити податки.

Також набувач цільової благодійної допомоги має право звернутися до контролюючого органу з поданням щодо продовження строку використання такої цільової благодійної допомоги з наведенням обставин, які свідчать про неможливість її повного використання у зазначені цим пунктом строки, а керівник контролюючого органу має право прийняти рішення про таке продовження. Якщо контролюючий орган відмовляє у продовженні, його рішення може бути оскаржене відповідно до ПКУ (пп. 170.7.6 ПКУ).

Щодо ЄСВ, то витрати роботодавця на оплату послуг із лікування працівників, які були надані закладами охорони здоров'я, не є базою для нарахування ЄСВ, як і благодійна допомога, надана фізособі (п. 13 розд. II Переліку №1170).

Якщо не виконано хоча б одну з перелічених вище умов, допомогу слід оподаткувати ПДФО на загальних підставах за ставкою 18%. У формі №1ДФ неоподатковувана благодійна допомога на лікування відображається з ознакою «169», а оподатковувана — з ознакою «126» як додаткове благо (пп. «г» або пп. «е» пп. 164.2.17).

Військовий збір. Якщо немає об'єкта оподаткування ПДФО, військовий збір із суми допомоги не утримується. При виникненні об'єкта оподаткування ПДФО із суми допомоги утримується військовий збір за ставкою 1,5% (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розд. XX ПКУ).

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Перелік №333 — Національний перелік основних лікарських засобів, затверджений постановою КМУ від 25.03.2009 р. №333.
  • Перелік №1170 — Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.2010 р. №1170.

Галина КАЗНАЧЕЙ, бухгалтер-експерт

До змісту номеру