• Посилання скопійовано

Щодо визначення видів діяльності при використанні поточних біологічних активів рослинництва, які не досягли зрілості та технологічний процес перетворення яких не завершено, з метою можливості застосування пільгового оподаткування сільськогосподарських під

Лист Міністерства економіки України від 29.07.2011 р. №3704-25/191

Щодо визначення видів діяльності при використанні поточних біологічних активів рослинництва, які не досягли зрілості та технологічний процес перетворення яких не завершено, з метою можливості застосування пільгового оподаткування сільськогосподарських підприємств (фіксований сільськогосподарський податок, спеціальний режим оподаткування податком на додану вартість у сільського господарства)

Суттєво. Створення поточних біологічних активів рослинництва, які не досягли зрілості та технологічний процес перетворення яких не завершено, є діяльністю, яка відповідає КВЕД 01 11.0 «Вирощування зернових та технічних культур».

! Сільгоспвиробникам

Мінекономіки розглянуло лист <...> щодо надання роз'яснення стосовно визначення видів діяльності при використанні поточних біологічних активів рослинництва, які не досягли зрілості та технологічний процес перетворення яких не завершено, з метою можливості застосування пільгового оподаткування сільськогосподарських підприємств (фіксований сільськогосподарський податок, спеціальний режим оподаткування податком на додану вартість у сільському господарстві) і повідомляє.

Ведення бухгалтерського обліку підприємств та організацій усіх форм власності та господарювання здійснюється відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Пунктом 6.2 статті 6 цього Закону визначено, що регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності здійснюється Міністерством фінансів України, яке затверджує національні положення (стандарти).

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 30 «Біологічні активи», затвердженого наказом Мінфіну від 18.11.2005 р. №790, зареєстрованого в Мін'юсті 05.12.2005 р. за №1456/11736:

— біологічний актив — тварина або рослина, яка в процесі біологічних перетворень здатна давати сільськогосподарську продукцію та/або додаткові біологічні активи, а також приносити в інший спосіб економічні вигоди;

сільськогосподарська діяльність — процес управління біологічними перетвореннями з метою отримання сільськогосподарської продукції та/або додаткових біологічних активів;

сільськогосподарська продукція — актив, одержаний у результаті відокремлення від біологічного активу, призначений для продажу, переробки або внутрішньогосподарського споживання.

При цьому, згідно із зазначеним Положенням, витрати, пов'язані з біологічними перетвореннями біологічних активів, визнаються витратами основної діяльності.

Відповідно до Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку біологічних активів, затверджених наказом Мінфіну від 29.12.2006 р. №1315, біологічний актив визнається активом, якщо:

— підприємству перейшли ризики й вигоди, пов'язані з правом власності на біологічний актив;

— підприємство здійснює управління біологічним активом та контроль за його використанням;

— є впевненість, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди, пов'язані з його використанням у сільськогосподарській діяльності.

Поточні біологічні активи рослинництва, справедливу вартість яких на дату балансу достовірно визначити неможливо, які не досягли зрілості та технологічний процес їх створення не завершено, відображаються у бухгалтерському обліку і звітності як незавершене виробництво та оцінюються за виробничою собівартістю.

Згідно з Методичними рекомендаціями, внаслідок сільськогосподарської діяльності підприємство отримує доходи (витрати) від первісного визнання біологічних активів і сільськогосподарської продукції, одержаних протягом звітного (календарного) року.

Такі доходи (витрати) визначаються як різниця між вартістю біологічних активів і сільськогосподарської продукції, оцінених за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу, та витратами, пов'язаними з біологічними перетвореннями, що були понесені для отримання біологічних активів та сільськогосподарської продукції.

При цьому витрати, пов'язані з біологічними перетвореннями біологічних активів, визнаються втратами основної діяльності.

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 30 доходи (витрати) від первісного визнання біологічних активів і сільськогосподарської продукції, одержаних унаслідок сільськогосподарської діяльності протягом звітного (календарного) року, визначаються як різниця між вартістю біологічних активів і сільськогосподарської продукції, оцінених у порядку, передбаченому пунктами 9 і 12 Положення (стандарту) 30, та витратами, пов'язаними з біологічними перетвореннями. Зазначені доходи (витрати) включаються до складу інших операційних доходів (витрат).

Фінансовий результат від основної діяльності складається з:

1. Фінансового результату від первісного визнання сільськогосподарської продукції та додаткових біологічних активів.

2. Фінансового результату від реалізації запасів — сільськогосподарської продукції та біологічних активів, оцінка яких здійснюється за справедливою вартістю за вирахуванням очікуваних витрат на місці продажу.

3. Фінансового результату від зміни справедливої вартості біологічних активів на дату балансу, оцінка яких здійснюється за справедливою вартістю за вирахуванням витрат на місці продажу.

З огляду на вищевикладене та з урахуванням того, що при створенні поточних біологічних активів та виробництві кінцевої сільськогосподарської продукції шляхом перетворення біологічних активів здійснюються виробничі процеси, які мають на меті вирощування зернових культур (обробіток ґрунту, посів, підживлення рослин, внесення засобів захисту рослин, збирання врожаю тощо), Мінекономіки вважає:

по-перше, створення поточних біологічних активів рослинництва, які не досягли зрілості та технологічний процес перетворення яких не завершено, є діяльністю, яка відповідає КВЕД 01 11.0 «Вирощування зернових та технічних культур», та відповідно дохід, отриманий від реалізації таких біологічних активів, — дохід від діяльності, яка відповідає КВЕД 01.11.0 «Вирощування зернових та технічних культур»;

по-друге, виробництво кінцевої сільськогосподарської продукції (зерна) шляхом перетворення поточних біологічних активів, які не досягли зрілості та технологічний процес перетворення яких не завершено, є діяльністю, яка відповідає КВЕД 01.11.0 «Вирощування зернових та технічних культур», отриману сільськогосподарську продукцію продукцією власного виробництва та відповідно дохід, отриманий від реалізації такої продукції, — дохід від діяльності, яка відповідає КВЕД 01.11.0 «Вирощування зернових та технічних культур», та дохід від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва.

Голова комісії з проведення реорганізації Міністерства економіки України В. МУНТІЯН

До змісту номеру