• Посилання скопійовано

Модернізація об'єкта основних засобів у підприємця на загальній системі

Підприємець має комп'ютер первісною вартістю 17000 грн, який амортизується зі строком корисного використання 5 років. Комп'ютер модернізовано — додано модуль пам'яті вартістю 1700 грн. Витрати на встановлення модуля — 150 грн. Яким чином підприємець відображає такі витрати в обліку?

Змінами, які внесені до ст. 177 ПКУ Законом від 21.12.2016 р. №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», з 1 січня 2017 року передбачено право підприємців на загальній системі оподаткування нараховувати амортизацію основних засобів.1

1 Докладно про це див. нашу статтю «Амортизація у підприємця на загальній системі» в «ДК» №3/2017.

Відповідно до пп. 177.4.6 ПКУ, витрати на проведення ремонту, реконструкції, модернізації та інших видів поліпшення основних засобів не підлягають амортизації та повністю включаються до складу витрат звітного періоду.

Отже, за умови наявності підтвердних документів підприємець віднесе до складу витрат вартість модуля пам'яті та витрати на його встановлення у загальній сумі 1850 грн у місяці здійснення таких витрат і не буде амортизувати ці витрати.

Зверніть увагу: навіть якщо підприємець не здійснює амортизаційних відрахувань із веденням окремого обліку таких витрат, витрати на ремонт і експлуатацію майна (зокрема, модернізацію), що використовується в господарській діяльності, відображаються у складі інших витрат за пп. 177.4.4 ПКУ.

Щодо підтвердних документів, то для зазначення витрат у Книзі обліку доходів і витрат пункт 6 Порядку №4811 вимагає наявності документа про оплату. Хоча ПКУ наразі такої вимоги не містить, на практиці прийнято вважати, що підприємець на загальній системі оподаткування визначає свої витрати лише за наявності підтвердження факту оплати.

1 Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, затверджений наказом Міндоходів від 16.09.2013 р. №481.

Олексій КРАВЧУК, д. ю. н., доцент, аудитор

До змісту номеру