• Посилання скопійовано

Щодо забезпечення рівня мінімальної зарплати

Лист Міністерства соціальної політики України від 06.02.2017 р. №272/0/101-17/282

Щодо забезпечення рівня мінімальної зарплати

Суттєво. За відсутності даних для розрахунку заробітку за останній місяць розрахункового періоду для працівників із відрядною оплатою його можна замінити іншим місяцем, що безпосередньо передує розрахунковому періоду.

! Роботодавцям

Згідно зі ст. 115 Кодексу законів про працю України заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки.

Нарахування середньої заробітної плати за дні відпустки провадиться з урахуванням положень Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. №100 (далі — Порядок).

Згідно з абзацом першим п. 2 Порядку, обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

Пунктом 7 Порядку встановлено, що нарахування виплат за час відпусток провадиться шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців на відповідну кількість календарних днів року за винятком святкових і неробочих днів, установлених законодавством. Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки.

У разі коли нарахування середньої заробітної плати провадиться до закриття відомостей на заробітну плату після проведення нарахування всіх виплат працівнику можуть здійснити перерахунок середньої заробітної плати з урахуванням донарахованих сум.

У разі коли зазначене стосується працівників-відрядників, то розрахунки можуть проводитися з урахуванням останнього абзацу п. 2 Порядку, яким передбачено, що, коли немає оперативних даних для розрахунку заробітку за останній місяць розрахункового періоду для працівників із відрядною оплатою праці, цей місяць може замінюватись іншим місяцем, що безпосередньо передує розрахунковому періоду.

Директор Департаменту О. ТОВСТЕНКО

До змісту номеру