• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Валютні нюанси

01. Які валютні обмеження діють на сьогодні? Чим вони визначені?

02. Наше підприємство має намір закуповувати та продавати товар без ввезення та вивезення із території України. Які є нюанси обліку таких операцій в 2016 році?

03. Які правила встановлено для валютних розрахунків з нерезидентом? Як придбавається валюта для оплати імпортних товарів/послуг?

04. Як в обліку підприємства на загальній системі оподаткування відображаються операції в іноземній валюті?

05. Чи дозволено здійснювати взаємозалік із іноземним контрагентом? Чи будуть накладені на резидента штрафні санкції у разі, якщо буде мати місце недоотримання частини товару від постачальника-нерезидента?

06. Хто має подавати декларацію про валютні цінності? В які строки? На що звернути увагу при її заповненні?

Трансфертне ціноутворення

07. Які ЗЕД-операції є контрольованими у 2016 році?

08. Як визначається, чи відповідає договірна ціна принципу «витягнутої руки»?

09. Яку звітність подають ті, хто здійснює контрольовані операції?

10. Які штрафні санкції передбачено за порушення у сфері трансферного ціноутворення?

Податок на додану вартість

11. Наше підприємство імпортує товар на умовах 100% передоплати. Чи маємо ми право віднести до складу ПК з ПДВ суму, сплачену на митницю датою такого перерахування? Яким документом слід підтверджувати в ході податкових перевірок формування імпортного ПК з ПДВ? На якому етапі така сума збільшить наш реєстраційний ліміт в СЕА?

12. Як визначається місце надання резидентом послуг нерезиденту або місце, де нерезидент надав послугу резиденту, з метою оподаткування ПДВ?

13. Як оподатковуються ПДВ послуги, надані нерезидентом резиденту?

14. Наш іноземний партнер — майбутній постачальник — пропонує взяти три зразки його продукції для тестування на Україні з метою налагодження подальшої співпраці. Але на митниці нам потрібно буде сплатити митні платежі та ПДВ. Чи матимемо ми право на ПК з ПДВ за такими безоплатно імпортованими зразками продукції?

15. В останній поставці товару від постачальника-нерезидента нам прийшов товар, що не відповідає повною мірою технічним параметрам нашого обладнання. Постачальник пропонує нам виставити кредит-ноту і зменшити наші зобов'язання перед ним. Але ж факт розмитнення уже пройшов і за датою МД наше підприємство відобразило цю суму у звітності з ПДВ. Чи маємо ми тепер коригувати свій ПК з ПДВ та сплачувати штрафні санкції за недоплату в бюджет сум ПДВ, адже на момент відображення у звітності суми ПДВ були відображені цілком правомірно на підставі правильно оформленої МД? Чи потрібно нам подавати УР? Якщо так, то якою датою?

16. Як і на підставі чого відображаються в декларації з ПДВ експортні операції? Чи потрібно за ними складати податкові накладні в 2016 році? Чи потрібно нести до ДПІ екземпляр експортної митної декларації?

17. Чи потребує експорт товарів/послуг розподілу податкового кредиту за ст. 199 ПКУ або нарахування податкового зобов'язання за п. 198.5 ПКУ?

18. Чи складаються податкові накладні за контрольованими операціями? Чи слід порівнювати договірну ціну із звичайною ціною у 2016 році?

Податок на прибуток

19. Яким чином формується собівартість імпортних товарів? Чи має в цьому разі значення статусу контрагента і з якої країни ми імпортуємо товар? Якщо раніше ми імпортували на умовах часткової передоплати (50%), а зараз за умовами договору ми маємо право розраховуватися за товар протягом наступних 35 к.д. після розмитнення, цей факт якось впливає на облік?

20. Наше підприємство отримало кредит-ноту, яка зменшує суму компенсації і, відповідно, вартість товару. Чи мусить воно коригувати первісну вартість товару (кредитувати субрахунок 281)? Адже сума, що має бути сплачена постачальнику, в цьому разі змінюється. Чи змінить вона об'єкт оподаткування податком на прибуток?

21. Наше підприємство (платник ПДВ) планує отримати послугу від нерезидента із місцем надання на території України. Чим підтверджується факт отримання такої послуги?

Підприємці і ЗЕД

22. Підприємець на загальній системі оподаткування займається зовнішньоекономічною діяльністю. Чи потрібно включати до складу доходів курсові різниці?

23. Чи може підприємець — платник єдиного податку здійснювати ЗЕД? Чи потрібно включати до складу доходів курсові різниці?

До змісту номеру