• Посилання скопійовано

Облік списання податкового боргу з різних видів податків

Як відобразити в обліку списання податкового боргу з різних видів податків? Чи треба буде з прощених сум знову сплачувати податок на прибуток?

За п. 11 П(С)БО 11 «Зобов'язання», до поточних зобов'язань включається поточна кредиторська заборгованість за розрахунками з бюджетом, у тому числі з податку на прибуток, за розрахунками зі страхування.

У разі анулювання цієї заборгованості за рішенням контролюючого органу або закінчення строку давності за податками та ЄСВ треба діяти за п. 5 П(С)БО 11. Якщо на дату балансу раніше визнане зобов'язання не підлягає погашенню, то його сума включається до складу доходу звітного періоду. За Iнструкцією №291 інформація про доходи від списання кредиторської заборгованості, що виникла під час операційного циклу, після закінчення строку позовної давності має відображатися на субрахунку 717 «Дохід від списання кредиторської заборгованості».

Тож у бухобліку за період списання податкового боргу за податками та боргу щодо сплати ЄСВ слід зробити проведення Д-т відповідних аналітичних субрахунків 641 та 651 з К-т субрахунку 717.

Тобто весь прощений борг збільшуватиме об'єкт оподаткування податком на прибуток, адже його обліковують у складі доходів.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру