• Посилання скопійовано

Помилка в додатку до декларації акцизного податку

Допущено помилку в додатку 6 до декларації акцизного податку — помилково зазначено розділ Г (треба Ґ). Але суми ПЗ нараховані та перераховані правильно. Чи треба показувати виправлення у додатку 8 як самостійно виправлену помилку і які штрафи виникають?

Платники акцизного податку заповнюють та подають розділи та додатки до декларації акцизного податку лише за операціями, за якими виникають ПЗ зі сплати цього податку. Платники залежно від виду підакцизних товарів заповнюють окремий розділ декларації. У кожному окремому розділі зазначається сума акцизного податку. А вже в самих додатках, залежно від виду встановлених ставок, здійснюється розрахунок податку.

Отже, платник у розрізі окремих видів господарської діяльності згідно зі ст. 212 ПКУ зобов'язаний подати одну декларацію з відповідним розділом та додатком до неї1.

Суб'єкт господарювання роздрібної торгівлі, який реалізує підакцизні товари, є платником акцизного податку згідно з пп. 212.1.11 ПКУ. Такі платники раніше заповнювали лише розділ Ґ та додаток 6 до декларації акцизного податку (про зміни — далі).

У додатку 6 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів» відображається розрахунок окремо для кожного місця здійснення реалізації підакцизних товарів. Враховуючи умови запитання, робимо висновок, що платник податку при здійсненні роздрібної торгівлі пивом, алкогольними напоями, тютюновими виробами, тютюном та промисловими замінниками тютюну або при роздрібній торгівлі пальним додаток 6 заповнив правильно. Це означає, що ставки податку та сума ПЗ, що підлягала сплаті до бюджету, відображено без помилок. Як наслідок, завищення або заниження ПЗ немає. Проте допущено помилку у верхньому лівому куті додатка (шапки). У цьому місці слід було зазначити розділ Ґ «Податкові зобов'язання з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів» і відповідний код операції залежно від здійснюваних платником.

Відповідно до п. 50.1 ПКУ, у разі якщо у майбутніх податкових періодах2 платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним декларації, він зобов'язаний виправити помилку. Але слід врахувати, що недоплати податку (виходячи із суті помилки) немає, тому штрафи, передбачені п. 50.1 ПКУ, у розмірі 3% або 5% застосовуватися не будуть. Це стосується і пені, якої також не буде.

1 Позначка про подання конкретного розділу декларації та додатка до декларації із зазначенням кількості примірників та кількості сторінок проставляється на останньому аркуші декларації.

2 З урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ.

Подання уточнюючого додатка 6 Порядком №141 не передбачено. Розділ Ґ «Податкові зобов'язання з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів» самої декларації заповнено без помилок. Суму акцизного податку, яка відображена у рядку Ґ1 (код показника Д.6 (к. 7)) розділу Ґ визначено правильно та сплачено платником.

1 Порядок заповнення та подання декларації акцизного податку, затверджений наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. №14.

Отже, виникає запитання: чи треба щось виправляти взагалі? Адже суть помилки — некоректна літера у шапці додатка 6.

Додатком 8 виправляються помилки щодо розділів декларації, виправити дані додатків неможливо. Додатком 8 виправляються суми податку, що збільшують або зменшують ПЗ унаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах. I якби була помилка у самому розділі Ґ, треба було би подати додаток 8.

За умовами нашої ситуації ПЗ не виправляються, адже окремий розділ декларації був заповнений правильно. Робимо висновок, що таку помилку (некоректне відображення шапки додатка) платнику виправляти не треба.

I насамкінець — з 22 листопада 2016 р. набрав чинності наказ Мінфіну від 26.09.2016 р. №841, яким декларацію акцизного податку викладено у новій формі. Запроваджено нові додатки, зокрема з нумерації розділів декларації вилучено літеру «Ґ». Відповідно до п. 46.6 ПКУ, вперше за новою формою слід буде звітувати за грудень 2016 р. За листопад 2016 р. розрахунок подається за старою формою.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру