• Посилання скопійовано

Щодо збирання та отримання поліцейськими відомостей від суб'єктів господарювання (витяг)

Лист Національної поліції України від 22.06.2016 р. №6601/01/26-2016

Щодо збирання та отримання поліцейськими відомостей від суб'єктів господарювання (витяг)

Суттєво. Надсилаючи запит, поліцейські підрозділів Департаменту захисту економіки повинні зазначати про наявність письмового доручення слідчого в кримінальному провадженні на виконання процесуальних дій.

! СГ

<...>

Повідомляємо, що відповідно до п. 5 р. XI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Національну поліцію» (далі — Закон) Закон України «Про міліцію» втратив чинність.

Відповідно до ст. 8 Закону поліція діє виключно на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України.

Питання щодо порядку збирання та отримання поліцейськими відомостей від суб'єктів господарювання регулюється Конституцією України, Кримінальним процесуальним кодексом України (далі — КПК України), законами України «Про Національну поліцію», «Про оперативно-розшукову діяльність», «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю», а також іншими нормативно-правовими актами.

Зокрема, відповідно до пп. 2 п. 6 Положення про Національну поліцію, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.10.2015 р. №877 (далі — Положення про Нацполіцію), Національна поліція для виконання покладених на неї завдань має право одержувати в установленому законодавством порядку від державних органів та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та їх посадових осіб, а також громадян і їх об'єднань інформацію, документи та матеріали.

Відповідно до ст. 41 КПК України під час досудового розслідування кримінальних правопорушень за письмовим дорученням слідчого поліцейські оперативних підрозділів Національної поліції України користуються повноваженнями слідчого, однак не мають права здійснювати процесуальні дії за власною ініціативою.

У зв'язку з цим при направленні запиту поліцейські підрозділів ДЗЕ повинні зазначати про наявність письмового доручення слідчого в кримінальному провадженні на виконання процесуальних дій.

Відповідно до п. 1 р. II Положення про Департамент захисту економіки Національної поліції України, затвердженого наказом Національної поліції України від 07.11.2015 р. №81 (далі — Положення про ДЗЕ Нацполіції), участь у формуванні та забезпеченні реалізації державної політики у сфері боротьби зі злочинністю, захисту економіки та об'єктів права власності є одним з основних завдань Департаменту захисту економіки (далі — ДЗЕ).

Питання щодо порядку тимчасового доступу до документів регулюються главою 15 КПК України, згідно з якою, відповідно до ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Статтею 165 КПК України встановлено, що особа, яка зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до документів як їх володілець, зобов'язана надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі документів особі, зазначеній у відповідній ухвалі, тобто слідчому чи працівникові оперативного підрозділу, якщо він діє за дорученням слідчого.

Відповідно до положень Закону, Постанови Кабінету Міністрів України від 13.10.2015 р. №830 «Про утворення територіального органу Національної поліції», Положення про Нацполіцію та пп. 4 п. 2 Положення про ДЗЕ Нацполіції, поліцейські ДЗЕ мають право у визначеному порядку запитувати та отримувати від посадових осіб органів державної влади документи, довідкові та інші матеріали (у письмовій або усній формі), необхідні для прийняття рішень з питань забезпечення реалізації державної політики у сфері боротьби з економічною злочинністю.

Згідно з п. 2.6 гл. 2 р. II Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого наказом Генеральної прокуратури України від 17.08.2012 р. №69, номер кримінального провадження складається з таких реквізитів: код органу, який розпочав досудове розслідування, рік, код відомства та територіального органу, номер кримінального провадження. Реквізити номера кримінального провадження зберігаються на всіх стадіях досудового розслідування.

Голова Х. ДЕКАНОІДЗЕ

До змісту номеру