• Посилання скопійовано

Щодо коригування фінансового результату при здійсненні операцій з борговими зобов'язаннями з пов'язаними особами — нерезидентами

Лист Державної фіскальної служби України від 28.10.2016 р. №23356/6/99-99-15-02-02-15

Щодо коригування фінансового результату при здійсненні операцій з борговими зобов'язаннями з пов'язаними особами — нерезидентами

Суттєво. Фінрезультат до оподаткування збільшується на суму процентів за кредитом від пов'язаної особи — нерезидента, які перевищують суму обмеження, визначеного п. 140.2 ПКУ.

! Платникам податку на прибуток — суб'єктам ЗЕД

Державна фіскальна служба України розглянула лист щодо коригування фінансового результату при здійсненні операцій із борговими зобов'язаннями з пов'язаними особами — нерезидентами та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє.

Відповідно до пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Кодексу об'єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розділу III «Податок на прибуток підприємств» Кодексу.

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про фінансові витрати підприємства та її розкриття у фінансовій звітності визначає Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 31 «Фінансові витрати», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 28.04.2006 р. №415, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26.05.2006 р. за №610/12484 (далі — П(С)БО 31).

Відповідно до П(С)БО 31 фінансовими вважаються витрати на проценти та інші витрати підприємства, пов'язані із запозиченнями. Такі витрати суб'єктами малого підприємництва визнаються витратами того звітного періоду, в якому вони були нараховані (визнані зобов'язаннями). Iнші юридичні особи визнають фінансові витрати у тому звітному періоді, в якому вони були нараховані (визнані зобов'язаннями), за винятком фінансових витрат, що капіталізуються.

Відповідно до п. 140.2 ст. 140 Кодексу для платника податку, в якого сума боргових зобов'язань, визначених в пункті 140.1 статті, що виникли за операціями з пов'язаними особами — нерезидентами, перевищує суму власного капіталу більш ніж у 3,5 разу (для фінансових установ та компаній, що займаються виключно лізинговою діяльністю, більш ніж в 10 разів), фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму перевищення нарахованих у бухгалтерському обліку процентів за кредитами, позиками та іншими борговими зобов'язаннями над 50 відсотками суми фінансового результату до оподаткування, фінансових витрат та суми амортизаційних відрахувань за даними фінансової звітності звітного податкового періоду, в якому здійснюється нарахування таких процентів.

Сума боргових зобов'язань та власного капіталу для цілей цього пункту визначається як середнє арифметичне значень боргових зобов'язань та власного капіталу на початок та кінець звітного податкового періоду з урахуванням процентів, зазначених у пункті 140.3 цієї статті.

Згідно з п. 140.1 ст. 140 Кодексу під борговими зобов'язаннями для цілей цього пункту слід розуміти зобов'язання за будь-якими кредитами, позиками, депозитами, операціями РЕПО, зобов'язання за договорами фінансового лізингу та іншими запозиченнями незалежно від їх юридичного оформлення.

Враховуючи наведене, фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму відсотків за кредитом від пов'язаної особи — нерезидента, які перевищують суму обмеження, визначеного п. 140.2 ст. 140 Кодексу.

Процентні витрати на користь непов'язаних осіб та пов'язаних осіб — резидентів не підлягають коригуванню відповідно до п. 140.2 ст. 140 Кодексу.

До змісту номеру