• Посилання скопійовано

Коментар

До наказу Міністерства фінансів України від 19.09.2016 р. №827

Мінфін коментованим наказом уніс зміни до Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затвердженого наказом Мінфіну від 03.09.2013 р. №787. Зміни набрали чинності 08.11.2016 р. Тепер маємо затверджену форму Подання на повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету зборів, платежів та інших доходів бюджету (далі — Подання). Але, увага, це стосується тільки тих зборів та платежів, що не контролюються органами ДФС, наприклад це може бути єдиний внесок. Як ми знаємо, згідно з ч. 2 та 3 ст. 8 Закону про ЄСВ1 цей платіж не входить до системи оподаткування, а кошти, що надходять від сплати єдиного внеску та застосування фінансових санкцій, не можуть зараховуватися до Держбюджету, бюджетів інших рівнів та використовуватися на цілі, не передбачені законодавством про загальнообов'язкове держсоцстрахування.

1 Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Подання за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку подається платником до органу Казначейства разом із його заявою про повернення коштів з бюджету та оригіналом або копією документа на переказ, або паперовою копією електронного розрахункового документа, які підтверджують перерахування коштів до бюджету (абз. 5 п. 5 Порядку №787). Заява складається у довільній формі, однак вона повинна містити реквізити, перераховані в абз. 8, 9 п. 5 Порядку №787.

Тож нарешті у зв'язку із затвердженням форми Подання буде вирішено проблему того, що органи Казначейства у разі отримання неналежним чином оформленого подання повертали його платнику, який, своєю чергою, змушений був повторно звертатися до органу, що контролює справляння надходжень бюджету, для отримання належним чином оформленого Подання.

Якщо повернути потрібно помилково або надміру зараховані до бюджету кошти, контроль за якими покладено на податківців, слід керуватися приписами Наказу №11461. У цьому разі вже самі податківці звертаються до органів Казначейства, подаючи їм форму Висновку згідно з додатком 1 до Порядку №1146. Щоправда, для цього вони мають отримати від платника податків також заяву на отримання помилково та/або надміру сплачених сум грошового зобов'язання.

Таку заяву слід складати у довільній формі (додатково див. ЗIР, підкатегорія 135.04, відповідь на запитання: «Як платник податків може повернути помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов'язання?»).

Заяву подають до територіального органу ДФСУ за місцем адміністрування таких переплачених коштів. Приблизне формулювання заяви може бути таким: «Прошу помилково сплачені на рахунок_____ кошти за квитанцією №____ у сумі ____ повернути на рахунок _____». Незважаючи на довільну форму заяви, в ній слід обов'язково зазначити код за ЄДРПОУ або реєстраційний номер облікової картки платника податків, вид помилково чи надміру сплаченого платежу, дату та номер квитанції, яка б засвідчила перерахування коштів до відповідного бюджету. Крім того, слід визначитися з напрямом повернення коштів: на поточний рахунок у банку; на погашення грошового зобов'язання (податкового боргу) з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету (наприклад, зарахувати акциз та ПДФО в рахунок податку на прибуток і навпаки); повернення готівковими коштами за чеком у разі відсутності у платника податків рахунку в банку.

Можемо зробити висновок, що зараховувати переплати та борги між єдиним внеском та, наприклад, податком на прибуток чи ПДВ, які контролюються податківцями, немає можливості (ці платежі адмініструються різними регуляторами2).

1 Порядок взаємодії територіальних органів ДФСУ, місцевих фінансових органів та територіальних органів Державної казначейської служби України у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань, затверджений наказом Мінфіну від 15.12.2015 р. №1146.

2 Додатково див. ЗIР, підкатегорія 135.04, відповідь на запитання: «Чи має право СГ у заяві на повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань з податків та зборів зазначити як напрям перерахування коштів погашення заборгованості з ЄВ?».

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру