• Посилання скопійовано

Місце провадження діяльності у «єдинників»

У ФОП на єдиному податку третьої групи один із видів діяльності — надання в оренду нерухомості. Додається ще одна нерухомість з іншою адресою, яка буде використовуватися у діяльності. ФОП прийняв гроші на рахунок за оренду нового приміщення. Чи будуть наслідки, якщо зміни до реєстру платників не внесено? Чи треба цю адресу додавати до свідоцтва платника ЄП? В які терміни?

Реєстр платників єдиного податку містить низку відомостей про платника єдиного податку згідно з п. 299.7 ПКУ. I серед таких даних є місце провадження господарської діяльності (пп. 3 п. 299.7 ПКУ).

Але визначення терміна «місце провадження господарської діяльності» у ПКУ немає. Хоча зрозуміло, що це територія, приміщення, що належать фізособі-підприємцю на праві власності та/або користування.

За роз'ясненнями податкових органів у ЗIР, підкатегорія 107.01, якщо фізособа-підприємець — платник єдиного податку здає в оренду власне нерухоме майно, то в графі «Місце провадження господарської діяльності» заяви про право застосування спрощеної системи оподаткування зазначає всі адреси розташування нерухомого майна, яке здаватиметься в оренду.

Отже, робимо висновок, що відомості про місце провадження господарської діяльності підприємець зазначає у заяві, а згодом такі дані є складовою відомостей, що їх податківці вносять до реєстру платників ЄП. Iнформацію з реєстрів можна перевірити в Електронному кабінеті платника на сайті ДФСУ https://cabinet.sfs.gov.ua/cabinet/faces/public/reestr.jspx.

Крім того, п. 299.8 ПКУ висуває обов'язок, що у разі зміни відомостей, передбачених пп. 1 — 5 п. 299.7 ПКУ (а серед них місце провадження діяльності), вносяться зміни до реєстру платників єдиного податку в день подання платником відповідної заяви. Окремої заяви на такі дії немає. Відомості про зміни подають за формою Заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.12.2011 р. №1675 (далі — заява). У рядку 5.3 підприємець відображає відповідну позначку щодо підстав подання заяви, а у рядку 7 — появу нового місця провадження діяльності.

Терміни подання заяви за таких обставин для платника ЄП третьої групи встановлені у п. 298.6 ПКУ. Відповідно до цього пункту, у разі зміни місця провадження господарської діяльності заява подається разом із податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому відбулися зміни.

Увага: у разі зміни місця провадження господарської діяльності платниками ЄП першої і другої груп, відповідно до п. 298.5 ПКУ, заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни.

Приклад Якщо вперше за новою адресою нерухомість почала використовуватися у діяльності підприємця третьої групи у жовтні, а це вже IV квартал 2016 року, то заяву щодо змін слід подати разом із декларацією платника ЄП (протягом 40 к. д., наступних за останнім календарним днем звітного кварталу) — до 9 січня 2017 р.

Якщо, приміром, підприємець почав використовувати нерухомість у червні 2016 р., а це II квартал 2016 року, відповідно, граничний строк подання заяви мав бути 9 серпня 2016 року і на сьогодні вже минув.

Але вважаємо: якщо зміни щодо відомостей про наявність нового місця госпдіяльності не було внесено взагалі або внесено невчасно платником ЄП 3-ї групи, санкцій за таке порушення немає. Адже відповідальність платника ЄП (у вигляді застосовування ставки ЄП у розмірі 15% (п. 293.4 ПКУ) та переходу на загальну систему (пп. 298.2.3 ПКУ)) настає у разі порушення конкретних випадків. Невнесення відомостей щодо появи нового місця провадження діяльності не можна вважати ані доходом від виду діяльності, не зазначеного у реєстрі платників ЄП (вид госпдіяльності за КВЕД:2010 68.20 «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна»), ані доходом, отриманим від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування (ясна річ, якщо платник ЄП 3-ї групи дотримав обмежень щодо площі нерухомості, зазначених у пп. 291.5.3 ПКУ).

Погоджуються з цим і податківці. Так, у ЗIР, підкатегорія 107.11, вони зауважують, що нормами ПКУ не передбачена відповідальність за неподання фізособою-підприємцем — платником єдиного податку заяви про застосування спрощеної системи оподаткування у разі зміни місця провадження господарської діяльності.

Водночас, якщо фахівці ДФС під час перевірки виявлять порушення платником ЄП першої — третьої груп вимог, установлених гл. 1 розд. XIV ПКУ (а це, найімовірніше, порушення норми пп. 291.5.3 ПКУ, тобто обмежень щодо площі нерухомості), то вони анулюють реєстрацію такого платника ЄП з першого числа місяця, наступного за кварталом, у якому допущено порушення.

Висновок. Отже, враховуючи, що згідно з п. 299.7 ПКУ інформація про місце провадження господарської діяльності міститься у реєстрі платників ЄП, підприємець повинен подати заяву та повідомити податкові органи про зміни. Відповідно до пп. 4 п. 298.3 ПКУ у заяві зазначається, зокрема, місце провадження господарської діяльності. Таким чином, якщо фізособа-підприємець — платник єдиного податку здає в оренду власне нерухоме майно, то в заяві про право застосування спрощеної системи оподаткування в графі «Місце провадження господарської діяльності» зазначаються всі адреси розташування нерухомого майна, яке буде здаватися в оренду. Застосування до платника ЄП санкцій за неподання або несвоєчасне подання заяви нормами ПКУ не передбачено. Відповідальність виникає, якщо платник ЄП не дотримав обмежень щодо площі нерухомості, зазначених у пп. 291.5.3 ПКУ.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру