• Посилання скопійовано

Що нового

Змінено форму декларації про доходи

! Фізособам

Викладено в новій редакції:

форму податкової декларації про майновий стан і доходи;

Iнструкцію щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи.

Докладніше про нову форму декларації, яку, як можемо припустити, треба буде подавати вже зі звітності за 2016 рік, читайте в найближчих номерах «ДК».

Наказ Міністерства фінансів України від 15.09.2016 р. №821
набирає чинності 31.12.2016 р.


Затверджено порядок виплати одноразової компенсації «чорнобильцям»

! Потерпілим унаслідок аварії на ЧАЕС

Кабмін затвердив Порядок виплати одноразової компенсації за шкоду, заподіяну внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій, ядерних випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, та щорічної допомоги на оздоровлення деяким категоріям громадян.

Виплата одноразової компенсації здійснюється за єдиною заявою, передбаченою постановою КМУ №1146, поданою зацікавленою особою протягом 6 місяців з дати встановлення інвалідності або смерті годувальника.

Одноразова компенсація виплачується в розмірах, установлених постановою КМУ №285, на підставі:

— посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, категорії 1 (із вкладкою);

— експертного висновку міжвідомчої експертної комісії з установлення причинного зв'язку хвороби, інвалідності та смерті з дією іонізуючого випромінення та інших шкідливих чинників унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС;

— довідки медико-соціальної експертної комісії про встановлення інвалідності відповідної групи, пов'язаної з наслідками Чорнобильської катастрофи, іншої ядерної аварії, участі в ядерному випробуванні, військовому навчанні із застосуванням ядерної зброї, складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт.

У разі встановлення вищої групи інвалідності особам із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, інших ядерних аварій особам, які брали участь в ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт, виплачується різниця одноразової компенсації.

Постанова КМУ від 26.10.2016 р. №760
набере чинності з дня опублікування
(станом на 01.11.2016 р. не опублікована)


Оновлено критерії оцінки діяльності посередників із працевлаштування за кордоном

! Рекрутерам

Кабмін затвердив критерії, за якими оцінюватимуть підприємців-посередників на ринку послуг із працевлаштування за кордоном.

Так, для кожного суб'єкта господарювання буде встановлено один із трьох ступенів ризику:

1. Високий ступінь ризику, якщо:

протягом звітного року вони працевлаштували за кордоном до 50 осіб;

щодо них протягом 12 попередніх місяців надійшло більш як два обґрунтовані звернення фізичних або юридичних осіб про те, що внаслідок порушення ліцензіатом вимог ліцензійних умов такій особі (особам) завдано матеріальної шкоди або порушено її (їхні) законні права чи інтереси, за результатами перевірки яких видано розпорядження щодо усунення порушень ліцензійних умов;

за результатами останньої перевірки виявлено більш як п'ять порушень;

строк провадження їх діяльності становить від 3 до 5 років.

2. Середній ступінь ризику, якщо:

протягом звітного року вони працевлаштували за кордоном від 51 до 250 осіб;

щодо них протягом 12 попередніх місяців надійшло одне обґрунтоване звернення фізичної або юридичної особи про те, що внаслідок порушення ліцензіатом вимог ліцензійних умов такій особі (особам) завдано матеріальної шкоди або порушено її (їхні) законні права чи інтереси, за результатом перевірки якого видано розпорядження щодо усунення порушень ліцензійних умов;

за результатами останньої перевірки виявлено від 2 до 5 порушень;

строк провадження діяльності становить від 1 до 3 років.

3. Незначний ступінь ризику — госпсуб'єкти, не віднесені до суб'єктів з високим та/або середнім ступенем ризику.

Планові заходи держнагляду за дотриманням суб'єктами господарювання законодавства у сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном Мінсоцполітики проводитиме з такою періодичністю:

з високим ступенем ризику — не частіше одного разу на 2 роки;

із середнім ступенем ризику — не частіше одного разу на 3 роки;

з незначним ступенем ризику — не частіше одного разу на 5 років.

Постанова КМУ від 26.10.2016 р. №750
набере чинності з дня опублікування
(станом на 01.11.2016 р. не опублікована)


Зміни у нових формах КОРО та у застосуванні РРО

! СГ, які використовують РРО

Мінфін уніс зміни до свого Наказу №547 «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій».

Серед іншого, ними передбачено оновлення форм КОРО на РРО та КОРО на господарську одиницю.

Зазначено, що у разі наявності у суб'єктів господарювання книг обліку розрахункових операцій за старими формами такі КОРО можуть бути зареєстровані, перереєстровані у відповідному контролюючому органі, а також використовуватися до скасування реєстрації таких КОРО. Але у разі наявності розрахункових операцій за підакцизні товари такі книги КОРО можуть використовуватися за умови відображення сум акцизного податку (або іншого податку) у графах, в яких відображають суму ПДВ.

Також установлено, що вимоги щодо відображення акцизного податку (або іншого податку) у книгах обліку розрахункових операцій не поширюються на записи, що формуються на підставі розрахункових документів, визначених у п. 5 Наказу №13.

Наказ Мінфіну від 23.09.2016 р. №837
набере чинності з дня опублікування
(станом на 01.11.2016 р. не опублікований)


ДФС наполягає на скороченні операційного дня для реєстрації ПН

! Платникам ПДВ

Нагадаємо, що у вересні ДФСУ оприлюднила проект постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних», яким пропонується встановити тривалість операційного дня для реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування в ЄРПН — щодня з 8 до 19 години.

Це викликало негативну реакцію бухгалтерів. Але, здається, для податківців це не аргумент.

Голова Комітету з питань податкової політики Громадської ради при Мінекономрозвитку Ольга Богданова оприлюднила лист, у якому ДФС зазначила, що згідно зі статистичними даними понад 90% від загальної кількості податкових накладних та розрахунків коригування реєструються в ЄРПН щодня з 8.00 до 19.00.

Крім того, податківці наголошують, що реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування має бути здійснена протягом 15 календарних днів, наступних за датою виникнення податкових зобов'язань, відображених у ПН та/або РК. Що, напевно, на думку контролерів, є достатнім терміном для вчасної реєстрації.

Ольга Богданова просить не залишати без уваги цю ситуацію, писати листи на адресу ДФСУ з проханням залишити тривалість операційного дня без змін, а саме з 0 до 23-ї години.

Лист ДФСУ від 28.10.2016 р. №23044/6/99-99-08-02-01-15


Працівника відсторонили від роботи: чи оплачується лікарняний

! Роботодавцям та працівникам

ФСС з ТВП розглянув таку ситуацію: «Наказом голови правління підприємства працівника відсторонено від роботи без нарахування зарплати у зв'язку з початком щодо нього досудового розслідування згідно з Кримінальним кодексом України. Чи оплачуються працівнику листки непрацездатності під час відсторонення від роботи, якщо перший листок непрацездатності — хвороба самого відстороненого працівника, а другий — догляд за хворою дитиною за місцем фактичного проживання?».

Допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату зарплати.

Оскільки працівника підприємства наказом голови правління було відсторонено від роботи без нарахування зарплати у зв'язку з початком щодо нього досудового розслідування згідно з Кримінальним кодексом України, допомога по тимчасовій непрацездатності та допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною за період відсторонення не надається.

Лист ФСС з ТВП від 20.10.2016 р. №2.4-46-1816


За працівником, який проходить військову підготовку, зберігається робоче місце

! Роботодавцям і працівникам

Мінсоцполітики повідомило, що за працівником, який проходить військову підготовку громадян України за програмою підготовки офіцерів запасу протягом одного навчального дня на тиждень (методом проведення «військового дня») строком до 2 років навчання, зберігається місце роботи, а також займана посада та середня зарплата. Для цього доцільно надати роботодавцю відповідні документи про зарахування на навчання, а також навчальний план.

Лист Мінсоцполітики від 10.10.2016 р. №560/13/116-16


Коригування фінрезультату до оподаткування у звітних періодах 2016 року

! Платникам податку на прибуток

ДФСУ роз'яснила: відсотки, які у 2015 році перевищували суму обмеження, визначеного п. 140.2 ПКУ, та збільшили фінансовий результат до оподаткування, зменшують фінансовий результат до оподаткування відповідного звітного податкового періоду 2016 року у сумі, зменшеній щорічно на 5%.

Для розрахунку обмежень, установлених п. 140.2 ПКУ, невраховані відсотки станом на 01.01.2016 р. відповідно до п. 141.1 ПКУ зменшуються на 5% та додаються до суми відсотків, нарахованих на користь пов'язаних осіб — нерезидентів у звітних періодах 2016 року.

Якщо, наприклад, відсотки, нараховані на користь пов'язаних осіб — нерезидентів у звітному періоді 2016 року, збільшені на суму неврахованих відсотків станом на 01.01.2016 р. відповідно до п. 141.1 ПКУ та зменшені на 5%, не перевищують обмеження, визначені п. 140.2 ПКУ, то сума таких не списаних відсотків станом на 01.01.2016 р., зменшена на 5%, враховується у зменшення фінансового результату до оподаткування у декларації з податку на прибуток підприємств за відповідний звітний період 2016 року (квартал, півріччя, 9 місяців, рік).

У разі якщо сумарне значення показників фінансового результату до оподаткування, фінансових витрат та суми амортизаційних відрахувань має від'ємне значення за рахунок від'ємного значення фінансового результату, то фінансовий результат коригується на всю суму нарахованих відсотків за борговими зобов'язаннями, що виникли за операціями з пов'язаними особами — нерезидентами.

Лист ДФСУ від 18.10.2016 р. №22485/6/99-99-15-02-02-15


Працівник відмовився надати довідку ОК-7: що з лікарняним

! Роботодавцям

ФСС з ТВП нагадав, що страховий стаж обчислюється за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, а за періоди до його запровадження — у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам, які мають страховий стаж понад вісім років, у розмірі 100% середньої зарплати (доходу).

Водночас застраховані особи, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку за даними Держреєстру загальнообов'язкового державного соцстрахування мають страховий стаж менш ніж 6 місяців, мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності — виходячи з нарахованої зарплати, з якої сплачуються страхові внески, але з розрахунку на місяць не вище за розмір мінімальної зарплати, встановленої законом у місяці настання страхового випадку.

Навіть якщо застрахована особа має страховий стаж понад 8 років, набутий до 01.01.2011 р., у разі відмови цієї застрахованої особи надати роботодавцю інформацію про 6-місячний страховий стаж у 12-місячному періоді перед настанням страхового випадку з реєстру застрахованих осіб Держреєстру загальнообов'язкового державного соцстрахування страхувальник-роботодавець повинен обмежити розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності відповідно до норми ч. 1 ст. 19 Закону №1105. Після надання застрахованою особою зазначеної інформації страхувальнику-роботодавцю у нього з'явиться підстава для донарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100% середньої зарплати працівника.

Лист ФСС з ТВП від 07.06.2016 р. №5.2-32-924


Як визначити склад доходів підприємців — платників єдиного податку

! Підприємцям — платникам ЄП

ДФС у Закарпатській області зазначила, що кошти, які надійшли на розрахунковий рахунок, який відкрито фізичною особою для здійснення підприємницької діяльності, у тому числі внесені власні кошти, включаються до доходу фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку з урахуванням вимог ст. 292 ПКУ.

Однак, якщо підприємець вносить на свій поточний рахунок у банку, відкритий для здійснення підприємницької діяльності, готівку, яка на момент внесення уже була відображена у Книзі доходів та витрат, така виручка повторно не включається до доходу платника єдиного податку за умови зазначення у платіжному дорученні призначення платежу — виручка за певний період.

Лист ДФС у Закарпатській області від 27.10.2016 р. №2455


Як підтвердити правомірність застосування нульової ставки ПДВ

! Експортерам

ДФС у Чернігівській області розглянула питання щодо підтвердження фактів правомірного оподаткування ПДВ за нульової ставкою у разі експорту та повідомила.

Для підтвердження нульової ставки ПДВ експортеру необхідно мати митну декларацію, оформлену відповідно до вимог Митного кодексу України. Оригінал митної декларації подається платником податків до контролюючого органу за місцем обліку платника. У разі якщо митне оформлення товарів, вивезених за межі митної території України, здійснювалося з використанням електронної митної декларації, декларація надається контролюючим органом за місцем митного оформлення контролюючому органу за місцем обліку платника податків.

Лист ДФС у Чернігівській області від 28.10.2016 р. №3478/10/25-01-12-01-09


ДФС про зарахування суми від'ємного значення у рахунок сплати грошових зобов'язань

! Платникам ПДВ

ДФС у м. Києві нагадує, що контролюючий орган зобов'язаний протягом 5 робочих днів після закінчення перевірки:

або подати органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, висновок із зазначенням суми, що підлягає відшкодуванню з бюджету;

або за заявою платника до відповідного контролюючого органу зарахувати таку суму в рахунок сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу такого платника податку з інших платежів, що сплачуються до держбюджету.

У разі наявності у платника податкового боргу бюджетному відшкодуванню підлягає заявлена сума ПДВ, зменшена на суму такого податкового боргу.

Таким чином, платник має право зарахувати суму від'ємного значення, що не перевищує суму, обчислену відповідно до пункту 200-1.3 ПКУ на момент подання декларації, в рахунок сплати грошових зобов'язань з інших платежів, що сплачуються до держбюджету, і таке бюджетне відшкодування сум ПДВ здійснюється після узгодження контролюючим органом заявленої суми бюджетного відшкодування за результатами перевірки. Зарахування коштів у системі електронного адміністрування здійснюється з урахуванням показників формули. Показники формули обчислюються автоматично та централізовано на рівні ДФС України.

Лист ДФС у м. Києві від 25.10.2016 р. №22881/10/26-15-12-02-14

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру