• Посилання скопійовано

Щодо розрахунку та сплати до Державного бюджету дивідендів за результатами прийняття рішень про їх виплату

Лист Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби від 05.07.2016 р. №14556/10/28-10-10-3-33

Щодо розрахунку та сплати до Державного бюджету дивідендів за результатами прийняття рішень про їх виплату

Суттєво. Офіс великих платників податків ДФС подав запит до Фонду держмайна з питання визначення бази обрахунку частини чистого прибутку підприємствами, які не прийняли рішення про виплату дивідендів.

! Підприємствам із державною часткою

В Офісі великих платників податків ДФС перебувають на обліку суб'єкти господарювання, на яких поширюється дія Закону України від 21.09.2006 p. №185-V «Про управління об'єктами державної власності» (далі — Закон №185) у частині сплати дивідендів (частини чистого прибутку).

В абзацах 5, 6 частини 5 статті 11 Закону №185 передбачено порядок розрахунку та сплати до Державного бюджету дивідендів за результатами прийняття рішень про їх виплату, а саме:

«господарські товариства, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, сплачують до Державного бюджету України дивіденди у строк не пізніше 7 липня року, що настає за звітним, нараховані пропорційно до розміру державної частки (акцій) у їх статутних капіталах. Господарські товариства, 50 і більше відсотків акцій (часток) яких знаходяться у статутних капіталах господарських товариств, частка держави в яких становить 100 відсотків, сплачують дивіденди безпосередньо до Державного бюджету України у строк не пізніше 1 липня року, що настає за звітним, у розмірі базових нормативів відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів, але не менше 30 відсотків, пропорційно до розміру державної частки (акцій) у статутних капіталах господарських товариств, акціонером яких є держава і володіє в них контрольним пакетом акцій».

Суб'єкти господарювання, які не прийняли рішення про нарахування дивідендів, повинні керуватися абзацом 8 частини 5 статті 11 Закону №185, відповідно до якого: «господарські товариства, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, та господарські товариства, 50 і більше відсотків акцій (часток) яких знаходяться у статутних капіталах господарських товариств, частка держави яких становить 100 відсотків, які не прийняли рішення про нарахування дивідендів до 1 травня року, що настає за звітним, сплачують до державного бюджету частину чистого прибутку у розмірі, визначеному за базовими нормативами відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів, встановлених на відповідний рік, але не менше 30 відсотків, до 1 липня року, що настає за звітним».

На сьогодні Офіс великих платників податків ДФС розглядає шляхи залучення додаткових резервів з наповнення Державного бюджету, одним із яких є повнота сплати частини чистого прибутку.

У положеннях абзацу 8 ч. 5 ст. 11 Закону №185, які регламентують сплату частини чистого прибутку суб'єктами, які не прийняли рішення про сплату дивідендів, немає посилання на визначення розміру платежу пропорційно до розміру державної частки (акцій).

У зв'язку з викладеним просимо висловити свою позицію з питання визначення бази обрахунку частини чистого прибутку підприємствами, які не прийняли рішення про виплату дивідендів, а саме:

1. Чи береться для бази розрахунку загальний розмір чистого прибутку?

2. Чи береться для бази розрахунку чистий прибуток, пропорційний до розміру державної частки?

Начальник Є. БАМБІЗОВ

До змісту номеру