• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Державної фіскальної служби України від 19.05.2016 р. №11023/6/99-99-14-05-01-15

Торгові підприємства, відповідно до п. 2.13 Положення №6371, які здійснюють розрахунки зі споживачами за готівку, зобов'язані забезпечувати наявність у касі банкнот і монет для видачі решти. Відповідно до пп. 1.2 Положення №637, ліміт каси — це граничний розмір суми готівки, що може залишатися в касі в позаробочий час. До готівки належать і монети, у тому числі розмінні. І як слушно повідомляють податківці, залишок готівкових коштів (у цьому випадку — розмінної монети) у скриньці РРО на кінець робочого дня не повинен перевищувати загальновстановленого для каси підприємства ліміту залишку готівки.

Відповідно до п. 13 ст. 3 Закону про РРО2, сума коштів, зазначена в денному звіті РРО (X-звіт та Z-звіт), повинна відповідати фактичній сумі коштів на місці проведення розрахунків. А вносити розмінну монету до пам'яті РРО необхідно так, щоб не допустити невідповідності сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків.

Усі касові операції мають оформлюватися відповідними касовими ордерами, розрахунковими документами тощо. Видача готівки з каси, в т. ч. розмінної монети, відповідно до п. 3.4 Положення №637, проводиться за видатковими касовими ордерами (додаток 3). Розмінну монету повинен видавати касир головної каси до операційної каси (скриньки РРО). Така видача готівкових коштів не є видачею готівкових коштів під звіт. У зв'язку з цим, як слушно зауважують податківці у коментованому листі, готівка, видана як розмінна монета, не вважається підзвітними коштами касира-операціоніста, і тому він не складає авансового звіту.

Далі касові операції, що проводяться відповідно до Закону про РРО, оформляються згідно з вимогами цього Закону. І враховуючи вимогу п. 6 розділу ІІІ Порядку реєстрації та застосування РРО3, внесення розмінної монети до скриньки РРО не пов'язане з проведенням розрахункових операцій — таке внесення (для видачі решти) слід реєструвати через РРО з використанням операції «службове внесення». А от будь-яких обмежень щодо строку зберігання розмінної монети на місці проведення розрахунків чинним законодавством не встановлено, тому підприємство самостійно визначає періодичність здавання розмінної монети до каси підприємства (мається на увазі — коли слід здійснювати операцію «службова видача»). Та оскільки ця готівка входить до ліміту каси, треба постійно контролювати, щоб не було перевищень (додатково див. коментар у «ДК» №31/2016).

1 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою НБУ від 15.12.2004 р. №637.

2 Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

3 Увага: з 26.07.2016 р. діє Наказ Мінфіну від 14.06.2016 р. №547 «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій».

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру