• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Державної фіскальної служби України від 27.05.2016 р. №5586/Н/99-99-14-05-01-14

Доволі часто на практиці продавці товарів через Інтернет укладають договори про співпрацю з СГ-посередниками. Такі посередники виконують функцію приймання від покупців готівкових коштів за замовлений ними товар, а безпосередньо продавець отримує кошти на поточний рахунок від посередника.

У коментованому листі ДФСУ повідомляє про порядок застосування РРО у разі готівкових розрахунків покупців через Інтернет і розрахунків за товар із застосуванням платіжних систем Forpost1.

1 http://www.bank.gov.ua/article/24641524?annId=24641525, http://www.forpost-system.com/about/.

Платіжна система Forpost створена для здійснення переказів у межах України клієнтам групи компаній «Нова Пошта». Forpost переказує кошти від фізичних осіб готівкою або з використанням електронних платіжних засобів на користь фізичних осіб, юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців. Отже, за цією системою можна розрахуватися за покупки в інтернет-магазинах, де сума переказу зараховується на рахунок одержувача — юрособи або підприємця. Платником є фізособа — покупець товару, яка ініціює переказ коштів (відповідної суми у готівковій формі). Платник доручає, а фінустанова приймає кошти готівкою у пункті надання фінпослуг та переказує суму отримувачу.

Закон про РРО1 визначає правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі та поширюється на суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі2. Отже, згідно зі ст. 3 Закону про РРО, суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток) при продажу товарів, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов'язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО. Згаданий закон визначає термін «розрахункова операція» як приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток за місцем реалізації товарів. А місце проведення розрахунків — це місце, де здійснюються розрахунки з покупцем за продані товари та зберігаються отримані за реалізовані товари готівкові кошти.

Варіант продажу товару через Інтернет, коли покупець не оплачує товар платіжною карткою, а планує розрахуватися готівкою під час отримання товару, називається «реалізація товару дистанційним способом». У цьому разі, згідно з визначенням п. 14 п. 1 ст. 3 Закону про електронну комерцію3, — це укладення електронного договору на підставі ознайомлення покупця з описом товару, наданим продавцем. Отже, у цей момент жодні розрахунки не здійснюються. А це означає, що не відбувається приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток за місцем реалізації товарів.

1 Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

2 У разі застосування покупцем банківської платіжної картки — оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця.

3 Закон України від 03.09.2015 р. №675-VIII «Про електронну комерцію».

Отже, продавець не здійснює операції з приймання готівки і не зобов'язаний згідно зі ст. 3 Закону про РРО застосовувати у своїй діяльності РРО.

У коментованому листі приділяється також увага застосуванню РРО платниками єдиного податку — фізособами. Справді, у багатьох платників ЄП виникає момент, коли доводиться вирішувати, застосовувати РРО чи ні. Так, платникам ЄП ІІ та ІІІ групи дозволено не використовувати РРО у разі продажу товарів (послуг) за готівку лише за дотримання вимог п. 296.10 ПКУ. А саме: обсяг доходу протягом календарного року не повинен перевищувати 1 млн грн. У разі перевищення цього розміру та використання готівкового способу розрахунку застосування РРО є обов'язковим з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника ЄП.

Пам'ятайте! Граничне обмеження стосується не суми готівки протягом року, а загальної суми доходу — як готівки, так і коштів, що надходять на поточний рахунок підприємця.

Від себе зауважимо: санкції за незастосування РРО встановлені п. 1 ст. 17 Закону про РРО. Проте навіть при порушенні правил застосування РРО та сплаті штрафних санкцій платник ЄП все одно може залишатися на спрощеній системі оподаткування. Порушення правил застосування РРО не веде до обов'язкового переходу на загальну систему виходячи з норми пп. 298.2.3 ПКУ.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру