• Посилання скопійовано

Суть справи

Юрособа — платник ЄП продає необоротні активи
Продаж необоротних активів — це одна з госпоперацій суб'єкта господарювання, яку слід оформити документально. Продажу ОЗ притаманні свої особливості. Мало того: якщо продаж здійснює юрособа — платник ЄП, слід врахувати окремі правила для визначення суми доходів, які оподатковуються єдиним податком.

Компенсаційні ПЗ з ПДВ у звітності
Приводом для написання цієї статті стало розміщення в ЗІР консультації, де податківці констатують, що при заповненні рядків 4.1 та 4.2 обов'язковим є подання додатків Д5 та Д7. У яких випадках такі твердження є справедливими, поговоримо далі.

Фіндопомога працівнику
Які наслідки виникають, якщо фізособа не повертає в строк позичені кошти? Які моменти слід врахувати при укладанні договору позики з працівником підприємства?

Роздрібний акциз у чеку
Підприємство придбало службовий автомобіль. Водій заправляється за готівку. Оприбутковують бензин за фіскальними чеками на підставі авансового звіту. У чеках акциз не виокремлено, з оплаченої фактично суми виокремлено ПДВ, і більше нічого. Як визначити первісну вартість придбаного бензину — на підставі даних чека чи з урахуванням самостіно обчисленого акцизу? Що з ПК з ПДВ?

Недійсність наказу про прийняття на роботу
Досить несподівану думку нещодавно висловив територіальний орган Держпраці, зазначивши, що роботодавцям «треба приділити дуже велику увагу щодо правильного оформлення наказів про прийняття працівників на роботу, оскільки за можливе визнання недійсним наказу підприємству загрожує штраф у 43500 грн» (http://km.dsp.gov.ua/index.php?newsid=3498). Опубліковане на сайті «Дебету-Кредиту» посилання на це роз'яснення викликало бурхливе обговорення. З'ясуймо, чи може наказ про прийняття на роботу бути визнаний недійсним.

Фіктивна діяльність — чи відповідає контрагент?
Наш контрагент надіслав нам вирок суду, у якому зазначено, що ТОВ здійснює фіктивну діяльність, а керівника/засновника засуджено. До нас уже надійшов запит від податкового органу про надання документів за операціями з цим контрагентом за період червень — грудень 2014 року. Якщо ми надамо документи, то всі ці договори також будуть визнані фіктивними та нас позбавлять податкового кредиту з ПДВ, а також знімуть усі податкові витрати. Чи можемо ми не надавати документи на запит? Чи є шанс обстояти ці госпоперації у суді?

Контроль за перевищенням доходу платника ЄП
Законом №569 Кабміну було доручено розробити порядок здійснення податківцями контролю за досягненням обсягу доходу платниками ЄП 2-ї і 3-ї груп (фізособи). Кабмін майже з річною затримкою впорався із завданням та постановою від 13.07.2016 р. №439 затвердив такий Порядок. Та от наскільки він якісний?

Організаційні питання неприбуткового ГО
Отримання прибутку — головна мета суб'єктів господарювання (далі — СГ), що займаються комерційною діяльністю. Але є і вища та благородніша мета, а для її досягнення також може використовуватися об'єднання фізичних та/або юридичних осіб в організації. Розглянемо окремі питання, що можуть виникати в обліку таких неприбуткових організацій, на прикладі громадського об'єднання (далі — ГО), а саме — дитячого спортивного клубу.

Позики від нерезидентів: податкові різниці
Позики від «пов'язаних» нерезидентів є прекрасною можливістю підтримати бізнес та перечекати тимчасові фінансові труднощі. Але законодавство висуває до таких операцій низку облікових обмежень та вимог.

До змісту номеру