• Посилання скопійовано

Що нового

Продовжено заборону на ввезення в Україну російських товарів

! СГД

Кабмін уніс зміни до постанови «Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з Російської Федерації».

Так, дію заборони на ввезення на митну територію України товарів, що походять з Російської Федерації, продовжено до 31.12.2017 р. включно (раніше — до 05.08.2016 р.).

Постанова Кабінету Міністрів України від 06.07.2016 р. №417 чинна з 12.07.2016 р.


Відкориговано умови проведення валютних операцій

! Юрособам та фізособам-підприємцям

НБУ вніс зміни до порядку видачі, відмови в отриманні та відкликання індивідуальних ліцензій для проведення деяких операцій з іноземною валютою.

Так, установлено, що для отримання індивідуальних ліцензій юридичні особи та фізичні особи — підприємці не повинні подавати до Нацбанку документи, які перебувають у публічному доступі, — виписки з ЄДРПОУ. При цьому фізособи, які не є підприємцями, для отримання індивідуальних ліцензій на розміщення валютних цінностей на рахунках за межами України мають подати до Нацбанку копію декларації про майновий стан і доходи для перевірки джерел походження коштів.

Також для власників індивідуальних ліцензій спрощено подання до Нацбанку звітів про проведені операції за рахунками, відкритими за межами України. Замість паперової форми, звіти подаватимуться в електронній.

Постанова Національного банку України від 12.07.2016 р. №353 чинна з 14.07.2016 р.


Рахунок нерезидента відкрито в офшорній зоні: чи вважається така операція контрольованою?

! Учасникам ЗЕД

ДФСУ розглянула питання щодо визнання операції контрольованою, якщо банківський рахунок нерезидента відкрито в офшорній зоні, та повідомила.

Господарські операції з купівлі товару резидентом у нерезидента, зареєстрованого у державі (на території), що не включена до переліку держав, затвердженого КМУ, та обсяг таких господарських операцій із цим нерезидентом перевищує 5 млн грн (за мінусом непрямих податків) за відповідний податковий рік, не підпадають під визначення контрольованих, у разі якщо нерезидент не є пов'язаною особою з резидентом, незалежно від того, в якій країні відкрито банківський рахунок такого нерезидента.

Лист ДФСУ від 04.07.2016 р. №14491/6/99-99-15-02-02-15


Унесено зміни до правил проставлення апостиля

! Фізособам і юрособам

Міністерство закордонних справ, МОН та Мін'юст унесли зміни до Правил проставлення апостиля на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав.

Так, якщо проставлення апостиля здійснюється посадовою особою компетентного органу шляхом унесення запису до Реєстру про проставлений апостиль, посадова особа територіального органу компетентного органу візуалізує апостиль, сформований за допомогою програмних засобів ведення Реєстру у формі електронного документа, безпосередньо на вільному від тексту місці документа або на його зворотному боці чи на окремому аркуші. У такому разі в пункті 9 штампа апостиля тепер проставлятиметься печатка компетентного органу за зразком та описом, визначеним таким органом (раніше прикріплялася марка апостиля).

У разі якщо візуалізація апостиля, сформованого за допомогою програмних засобів ведення Реєстру у формі електронного документа, здійснюється на окремому аркуші, місце скріплення документа та аркуша з апостилем засвідчується підписом посадової особи територіального органу компетентного органу та печаткою компетентного органу.

Наказом також установлено, що використання наявного залишку марок апостиля визначається Мін'юстом.

Наказ МЗС, МОН та Мін'юсту від 05.07.2016 р. №199/783/1838/5
набере чинності з дня опублікування
(станом на 19.07.2016 р. не опублікований)


Повторне податкове правопорушення: роз'яснюють податківці

! Платникам податків

Регіональні податківці нагадують: неподання або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов'язаними нараховувати та сплачувати податки, збори, податкових декларацій (розрахунків) тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 грн за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Тобто повторним порушенням, за яке передбачено накладання штрафу в розмірі 1020 грн, буде неподання або несвоєчасне подання декларації платником податків незалежно від виду податку, за яке до такого платника протягом року вже було застосовано штраф за неподання (несвоєчасне подання) декларації (розрахунку) та у період до одного року (до 365 або 366 днів — для високосного року) винесено податкове повідомлення-рішення.

Лист ДФС у м. Києві від 12.07.2016 р. №15651/10/26-15-12-04-18


Повернення авансу за непоставлене зерно: порядок коригування ПДВ

! Спецрежимникам

ДФСУ зазначила, що платник податку — постачальник товарів/послуг на дату отримання суми авансового платежу від платника податку — отримувача таких товарів/послуг зобов'язаний визначити податкові зобов'язання з ПДВ.

Якщо надалі виникають обставини, внаслідок яких товари/послуги не будуть поставлені, а така сума авансового платежу повертається платнику податку — отримувачу товарів/послуг, то у платника податку — постачальника товарів/послуг виникає право на зменшення раніше нарахованої суми податкового зобов'язання з ПДВ на підставі складеного та зареєстрованого в ЄРПН ним розрахунку коригування до податкової накладної. Обов'язок щодо реєстрації такого розрахунку коригування в ЄРПН покладається на платника податку — отримувача товарів/послуг.

Коригування суб'єктом спеціального режиму оподаткування ПДВ — постачальником зернових культур суми податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з поверненням платнику податку — отримувачу раніше перерахованого ним авансового платежу за такі зернові культури, які не були поставлені, відображається у рядку 7 декларації з ПДВ із позначкою «0121» на підставі розрахунку коригування до податкової накладної (складеної до 01.01.2016 р.), складеного суб'єктом спеціального режиму оподаткування ПДВ — постачальником та зареєстрованого в ЄРПН платником податку — отримувачем.

Лист ДФСУ від 29.06.2016 р. №14187/6/99-99-15-03-02-15


Чи включається до доходу «єдинника» сума страхового відшкодування?

! Платникам ЄП

ДФС у м. Києві нагадує, що доходом фізособи-підприємця — платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду:

— у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій);

— матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

При цьому до доходу не включаються отримані такою фізособою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізособі та використовується в її господарській діяльності.

Отже, суми страхового відшкодування не включаються до складу доходу фізособи-підприємця — платника єдиного податку.

Лист ДФС у м. Києві від 12.07.2016 р. №4547/К/26-15-13-02-15


Нарахування амортизації необоротних активів: нюанси

! Платникам податку на прибуток

Податківці нагадали, що об'єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень розділу ІІІ «Податок на прибуток підприємств» ПКУ.

Різниці, які виникають при нарахуванні амортизації необоротних активів, формуються відповідно до вимог ст. 138 ПКУ.

Фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму нарахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до НП(С)БО або МСФЗ.

Враховуючи вищезазначене, фінансовий результат до оподаткування збільшується у тому числі на амортизацію суми індексації (дооцінки), проведеної із застосуванням індексу інфляції.

Лист ДФСУ від 29.06.2016 р. №14134/6/99-99-15-02-02-15


ПДВ при постачанні послуг з оренди виділених серверів у мережі Інтернет

! Платникам ПДВ

ДФСУ розглянула питання щодо порядку оподаткування ПДВ операцій із постачання нерезидентом послуг з оренди виділених серверів у мережі Інтернет резиденту та повідомила.

Згідно з положеннями ЦКУ та Порядку №522 сервер підпадає під поняття рухомих речей. Таким чином, оскільки місцем постачання нерезидентом послуг із надання в оренду рухомого майна (у тому числі виділених серверів у мережі Інтернет) резиденту — платнику ПДВ вважається місце, в якому такий резидент — платник ПДВ зареєстрований як госпсуб'єкт (митна територія України), то операція з постачання зазначених послуг є об'єктом оподаткування ПДВ.

Крім того, якщо резидент — платник ПДВ на митній території України отримує від нерезидента послуги з надання в оренду рухомого майна, то такий резидент — платник ПДВ є відповідальним за нарахування та сплату ПДВ до бюджету за такою операцією.

Обсяги послуг (з ПДВ), отриманих на митній території України від нерезидента, відображаються у рядку 6 розділу І «Податкові зобов'язання» та рядку 11.4 розділу ІІ «Податковий кредит» декларації з ПДВ.

Лист ДФСУ від 29.06.2016 р. №14156/6/99-99-15-03-02-15


Запізнілі накладні та розрахунки не можуть бути зареєстровані у ЄРПН

! Платникам ПДВ

ДФСУ наголошує: якщо податкова накладна, що підлягала обов'язковій реєстрації в ЄРПН платником податку — постачальником (продавцем) товарів/послуг, не була ним зареєстрована у встановлений законодавством термін (протягом 180 календарних днів), то така податкова накладна надалі не може бути зареєстрована в ЄРПН.

При цьому розрахунок коригування до такої податкової накладної також не може бути зареєстрований в ЄРПН, а нараховані платником податку — постачальником (продавцем) товарів/послуг податкові зобов'язання з ПДВ відповідно не можуть бути зменшені.

Лист ДФСУ від 23.06.2016 р. №13858/6/99-99-15-03-02-15


Розраховуємо декретні з мінімалки

! Роботодавцям

Мінсоцполітики звертає увагу, що Закон №1105 та Порядок №1266 не містять уточнень щодо суми допомоги з розрахунку на місяць залежно від режиму роботи застрахованої особи. Таким чином, особі, яка працює на умовах неповного робочого часу, допомога по вагітності та пологах обчислюється виходячи з нарахованої зарплати, з якої сплачено єдиний внесок, але така допомога з розрахунку на місяць має бути не меншою за розмір мінімальної зарплати, встановлений у місяці настання страхового випадку.

Отже, якщо нарахована сума допомоги у розрахунку на місяць є меншою за розмір мінімальної зарплати (у прикладі, наведеному у листі, це червень), то необхідно здійснити у цьому місяці доплату до зазначеної суми та відповідно збільшити загальну суму допомоги по вагітності та пологах.

Лист Мінсоцполітики від 23.06.2016 р. №215/18/99-16


Екоподаток на відходи — після їх розміщення у спеціально відведених місцях

! Платникам екоподатку

ДФСУ повідомила, що відходи, які утворюються в результаті господарської діяльності, тимчасово, до розміщення у спеціально відведених місцях, на які у порядку, визначеному законодавством, отримано дозвільні документи, розміщуються на власних майданчиках, на які не отримано відповідних дозвільних документів.

Розміщенням відходів — господарськими операціями, що ідентифікують включення обсягів відходів до об'єкта оподаткування, вважається постійне перебування або захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях або об'єктах, на використання яких отримано дозволи уповноважених органів.

Отже, за обсяги відходів, що утворюються в процесі господарської діяльності і тимчасово розміщуються на власній території, податкові зобов'язання з екологічного податку виникнуть після розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях, на використання яких отримано дозволи уповноважених органів.

Лист ДФСУ від 13.06.2016 р. №13057/6/99-99-12-02-03-15


Договір розірвано: чи треба коригувати суму доходу

! Платникам ЄП — юрособам

Регіональні податківці зазначили: якщо повернення коштів, що надійшли на поточний рахунок, унаслідок розірвання договору відбулося в іншому податковому періоді, платник єдиного податку повинен включити такий аванс до складу доходу у звітному періоді, в якому відбулося зарахування зазначених коштів, та здійснити перерахунок доходу у податковому періоді, в якому відбулось їх повернення.

Такий перерахунок здійснюється шляхом:

— подання уточнень до раніше поданої податкової декларації платника єдиного податку — юридичної особи;

— уточнення показників у складі звітної податкової декларації платника єдиного податку — юридичної особи за наступний податковий період, разом з якою заповнюється розрахунок податкового зобов'язання єдиного податку за минулий період, що уточнюється.

Лист ДФС у Запорізькій області від 14.07.2016 р. №2337/10/08-01-12-03-11


ДФС про сплату акцизу з роздрібного продажу підакцизних товарів

! СГ — власникам ТЗ

ДФСУ роз'яснила: у разі заправляння пальним власної техніки через власні паливозаправні колонки, за відсутності розрахункових операцій, без застосування РРО та у разі використання такого палива виключно для власних потреб такі операції з відпуску пального не є операціями з реалізації пального. У такому разі суб'єкт господарювання не сплачує акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів.

У разі здійснення операцій з фізичного відпуску пального одночасно для заправляння як власної техніки, так і техніки сторонніх організацій, об'єктом оподаткування акцизним податком з роздрібного продажу є операції з фізичного відпуску пального для заправляння автотранспорту сторонніх організацій.

В інших випадках, коли операції з відпуску пального належать до операцій з реалізації пального у розумінні абз. 3 пп. 14.1.212 ПКУ, суб'єкт господарювання повинен сплачувати акцизний податок з роздрібного продажу підакцизних товарів на загальних засадах.

Лист ДФСУ від 07.07.2016 р. №14783/6/99-99-15-03-03-15


ОСББ здає в оренду приміщення: як відобразити у звіті

! ОСББ

ДФС у Харківській області роз'яснила: ОСББ, утворені згідно із Законом №2866 та внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій, не сплачують податок на прибуток з будь-яких доходів, отриманих ними в межах статутної діяльності, за умови що такі доходи (прибутки):

1) використовуються такими неприбутковими організаціями виключно для фінансування видатків на їх утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених їх установчими документами (пп. 133.4.2 ПКУ);

2) не здійснюється розподіл доходу серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників, членів органів управління та інших пов'язаних із ними осіб.

Додатково податківці зазначили, що до затвердження нової форми звіту про використання доходів неприбуткової організації суми коштів, отримані ОСББ від здавання в оренду приміщень, відображаються у рядку 7.1.2 «доходи, які надходять таким неприбутковим організаціям для забезпечення потреб їх основної діяльності» Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій.

Лист ДФС у Харківській області від 06.07.2016 р. №3888/10/20-40-12-03-14

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру