• Посилання скопійовано

Про затвердження форми та Порядку складання Звіту про контрольовані операції

Лист Державної фіскальної служби України від 15.03.2016 р. №8890/7/99-99-19-02-02-17

Про затвердження форми та Порядку складання Звіту про контрольовані операції

Суттєво. Звіт про контрольовані операції, здійснені платниками податків протягом 2015 звітного року, заповнюється та подається за оновленою формою та в порядку, які затверджені Наказом №8.

! Суб'єктам контрольованих операцій

Державна фіскальна служба України з метою належного адміністрування податку на прибуток підприємств та забезпечення податкового контролю з питання трансфертного ціноутворення повідомляє таке.

Загальні положення

4 березня 2016 року набрав чинності Наказ Міністерства фінансів України від 18.01.2016 р. №8 «Про затвердження форми та Порядку складання Звіту про контрольовані операції» (далі — Звіт), зареєстрований у Міністерстві юстиції України 04.02.2016 р. за №187/28317 (далі — Наказ №8).

Із прийняттям Наказу №8 утратив чинність Наказ Міністерства доходів і зборів України від 11.11.2013 р. №669 «Про затвердження форми та Порядку складання Звіту про контрольовані операції», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 24.12.2013 р. за №2190/24722.

Щодо подання Звіту за новою формою

28 грудня 2014 року набрав чинності Закон України №72-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням» (далі — Закон №72).

Законом №72 запроваджено принцип «витягнутої руки», змінено критерії визнання операцій контрольованими, скасовано пріоритет офіційно визнаних джерел інформації тощо.

Наказ №8 виданий з метою забезпечення виконання підпункту 39.4.2 пункту 39.4 статті 39 Податкового кодексу України та забезпечує можливість формування та подання звіту про контрольовані операції з урахуванням змін, унесених Законом №72.

Враховуючи викладене, звіт про контрольовані операції, здійснені платниками податків протягом 2015 звітного року, заповнюється та подається за оновленою формою та в порядку, що затверджені Наказом №8.

Звіт про контрольовані операції складається платниками податків, які відповідно до підпункту 39.4.2 пункту 39.4 статті 39 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) зобов'язані подавати Звіт Державній фіскальній службі України.

Звіт готується засобами спеціалізованого програмного забезпечення, призначеного для створення платником податків документів в електронній формі відповідно до затвердженого формату (стандарту) електронного документа звітності суб'єктів господарювання та подається до 1 травня року, наступного за звітним, засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

Звіт складається з заголовної, основної частини, додатка та інформації до додатка, які є невід'ємною частиною Звіту.

У заголовній частині наводяться дані про платника податків, який подає Звіт.

В основній частині наводяться загальні відомості про операції з різними контрагентами, здійснені протягом звітного року.

У додатку «Відомості про особу, яка бере участь у контрольованих операціях» із «Відомостями про контрольовані операції» наводяться дані про особу (осіб), яка (які) є стороною контрольованої операції, та деталізовані відомості про контрольовану(і) операцію(ії).

В інформації до додатка «Інформація про пов'язаність осіб» наводиться інформація про критерії пов'язаності платника податків із відповідним контрагентом.

Кількість додатків у Звіті відповідає кількості контрагентів — сторін контрольованих операцій.

Самостійне виправлення помилок

У разі якщо платником податку виявлено помилки у раніше поданому Звіті, такий платник податків має право подати:

Звіт із позначкою «звітний новий» у разі подання нового Звіту про контрольовані операції в законодавчо передбачені терміни;

Звіт із позначкою «уточнюючий» (далі — уточнюючий Звіт) у разі його подання після строку, визначеного підпунктом 39.4.2 пункту 39.4 статті 39 Кодексу.

Звіт із позначкою «звітний новий» та уточнюючий Звіт повинні містити повну інформацію про контрольовані операції за звітний рік, як передбачено при складанні основного Звіту (Звіту з позначкою «звітний»). Подання уточнюючого Звіту не звільняє платника податків від відповідальності, визначеної пунктом 120.3 статті 120 Кодексу.

Головним управлінням ДФС в областях, м. Києві та Міжрегіональному головному управлінню ДФС — Центральному офісу з обслуговування великих платників довести зазначений лист до відома платників податку і підпорядкованих підрозділів з метою використання у роботі та забезпечити врахування під час проведення контрольно-перевірочної роботи та процедур адміністративного оскарження.

Голова Р. НАСІРОВ

До змісту номеру