• Посилання скопійовано

Роздрук фіскальних звітних чеків

Друкувати Z-звіт слід у межах календарного дня чи в межах робочої зміни РРО, якщо ресторан працюватиме з 09.00 ранку до 02.00 ночі? Як оприбутковувати готівку і якими нормативними документами регулюється друк Z-звітів?

З огляду на режим роботи СГ на практиці доволі часто виникають ситуації, коли час початку і кінця зміни РРО не збігається з початком та закінченням календарного дня. Враховуючи норми п. 9 ст. 3 Закону про РРО1, обов'язок СГ, що здійснює розрахункові операції із застосуванням РРО, — щодня друкувати Z-звіти (фіскальний звітний чек2). Тому питання щодо поняття дня в контексті застосування згаданої норми є дуже важливим. На нашу думку, під поняттям дня, в т. ч. операційного дня закладу, слід розуміти робочу зміну РРО. Пояснюємо чому.

Закон про РРО не містить прив'язки терміна «щоденне друкування» до однієї календарної дати. Законодавець лише вимагає щоденного або щодобового3 друкування Z-звітів, яке має бути виконано не пізніше 24 годин після початку зміни роботи РРО, тобто після проведення першої розрахункової операції. Отже, якщо, наприклад, СГ працює цілодобово, то між роздрукуванням двох Z-звітів не повинно минати більше 24 годин.

1 Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

2 Документ встановленої форми, надрукований РРО, що містить дані денного звіту, під час друкування якого інформація про обсяг виконаних розрахункових операцій заноситься до фіскальної пам'яті (ст. 2 Закону про РРО).

3 Див. лист ДПАУ від 06.07.2009 р. №14083/7/23-7017/572.

Отже, доходимо висновку, що час початку і кінця зміни РРО може не збігатися з початком та закінченням календарного дня, але це не порушує вимог п. 9 ст. 3 Закону про РРО. Разом з тим треба враховувати час початку зміни РРО, який є обов'язковим для визначення початку перебігу 24-годинної зміни роботи РРО. Отже, фіскальні звітні чеки повинні роздруковуватися наприкінці робочої зміни, але між роздрукуванням двох Z-звітів не повинно минати більше 24 годин.

Утім, на практиці СГ стикаються з вимогами контролюючих органів про необхідність роздруку Z-звітів у межах календарних діб, тобто наприкінці календарного дня (до 24.00, а не наприкінці робочої зміни).

Аргументи на підтримку думки, що фіскальні звітні чеки повинні роздруковуватися наприкінці робочої зміни, можна знайти у Вимогах №1991. Як зазначається у п. 2 цього документа, фіскальна інформація — це інформація про обсяг розрахункових операцій, проведених через реєстратор у фіскальному режимі роботи, що заноситься до фіскальної пам'яті цього реєстратора за підсумками дня або будь-якого іншого періоду. Формат і розрядність даних, що зберігаються у фіскальній пам'яті РРО, визначені у примітках додатка до Вимог №199, у тому числі зазначено: «Підсумок розрахунків обчислюється за зміну, максимальна тривалість якої не повинна перевищувати 24 годин».

Отже, зміна — це період роботи реєстратора від реєстрації першої розрахункової операції після виконання Z-звіту до виконання наступного Z-звіту (Z-звіт — це денний звіт з обнуленням інформації в оперативній пам'яті та занесенням її до фіскальної пам'яті реєстратора). Враховуючи п. 17 цієї постанови, чек Z-звіту — це фіскальний звітний чек, у якому додатково є такі дані (всі підсумки та суми обчислюються за зміну), як номер, дата і час друкування фіскального звітного чека. Отже, під поняттям дня, в т. ч. операційного дня роботи закладу, слід розуміти робочу зміну РРО.

Наш висновок підтверджується ухвалою Одеського апеляційного суду України від 31.01.2014 р. у справі №821/2073/13-а. У згаданій ухвалі суд стверджує: оскільки позивач застосовував РРО, вів КОРО, в якій записувалася готівка, що надходила від РРО, тобто оприбутковувалася у повному обсязі, порушень касової дисципліни немає.

Від себе рекомендуємо керівництву видати розпорядження, в якому зазначити режим роботи закладу і порядок щоденного виконання записів про рух готівки та режим друкування фіскальних звітних чеків.

Додатково нагадуємо, що відповідно до п. 2.6 Положення №6372 уся готівка, що надходить до кас, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та в повній сумі оприбутковуватися. У разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням РРО або використанням РК оприбуткуванням готівки є облік зазначених готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у книзі обліку розрахункових операцій на підставі фіскальних звітних чеків РРО (даних РК). Форму книги ОРО на РРО наведено в додатку 1 до Порядку №4173. Відповідно до п. 6 розділу 4 цього Порядку, використання книги ОРО, зареєстрованої на РРО, передбачає:

— наявність книги ОРО на місці проведення розрахунків, де встановлено РРО;

1 Вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджені постановою КМУ від 18.02.2002 р. №199.

2 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою НБУ від 15.12.2004 р. №637.

3 Порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затверджений наказом Міндоходів від 28.08.2013 р. №417.

— підклеювання фіскальних звітних чеків на відповідних сторінках книги ОРО;

— щоденне виконання записів про рух готівки та суми розрахунків, при цьому дані за сумами, отриманими від покупців (клієнтів), та дані за сумами, виданими покупцям (клієнтам), записуються окремо;

— у разі виходу з ладу РРО чи відключення електроенергії здійснення записів за обліком розрахункових квитанцій;

— ведення обліку ремонтів, робіт з технічного обслуговування, а також перевірок конструкції та програмного забезпечення РРО у відповідному розділі книги ОРО.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру