• Посилання скопійовано

Суть справи

СЕА РП: механізм запущено
СЕА РП істотно переформатувала роботу бухгалтерів — реалізаторів палива. Березень 2016 р. — період тестового режиму, але саме протягом цього періоду вкрай важливо здійснити всі кроки щодо реєстрації, інвентаризації та налагодження подальшої роботи чітко та виважено. Ми зібрали всі ключові запитання щодо роботи СЕА РП, щоб допомогти бухгалтерам пройти тестовий та увійти у повноцінний режим дії СЕА РП.

Земельна ділянка: тонкощі обліку
У госпдіяльності можуть використовуватися як власні земельні ділянки, так і орендовані. Поговоримо про основні нюанси обліку землі, які бухгалтерам слід тримати в полі зору.

Земельний податок залежно від групи ЄП
Незважаючи на загальну норму, яка говорить про умови звільнення від сплати земельного податку за ділянки, що використовуються в госпдіяльності, платників ЄП першої — третьої груп (пп. 4 п. 297.1 ПКУ), а також четвертої групи — за земельні ділянки, перелічені у п. 293.9 ПКУ, все ж таки є багато ситуацій, коли стверджувати про звільнення від податку однозначно буває складно. Розгляньмо окремі моменти.

Переведення грошового боргу — нюанси обліку
Завжди актуальним у діловій практиці є переведення боргу (заміна боржника). За договорами переведення боргу може відбуватися передача як грошової, так і товарної заборгованості, але на практиці частіше укладаються саме договори переведення грошових боргів. Розгляньмо, в яких ситуаціях таку операцію вигідно проводити, а за яких — ні, та які нюанси обліку.

Негосподарські придбання
Якщо платник ПДВ здійснює придбання будь-яких активів або послуг для використання у негосподарській діяльності, до ПК відносяться суми ПДВ, а згодом визнаються ПЗ з цього податку. А чи виникає відповідальність, якщо у складі ПК не показати суми ПДВ за «негосподарським придбанням»?

«Умовні» ПЗ на підставі п. 198.5 ПКУ
Яким чином підприємство має визначити «статус» активу у господарській діяльності (виробничий чи невиробничий)? Який тип причин використовувати при складанні зведених ПН для товарів, що використовуються в негосподарських операціях? Яка різниця між типами причин 4, 6, 13?

Переведення товарного боргу — нюанси обліку
Продовжимо розпочату тему щодо переведення боргу (див. «ДК» №13/2016), але наразі розглянемо переведення товарного боргу. Такий різновид цієї операції трапляється не так часто, як переведення грошового боргу, але в аспекті оподаткування ПДВ має свої нюанси. Розгляньмо на прикладах, як виглядатимуть такі переведення.

Необґрунтовано завищили податкові зобов'язання
При формуванні податкової звітності платники податків не застраховані від помилок, пов'язаних із так званим людським чинником. Бухгалтер може випадково переплутати цифри місцями або дописати зайвий нуль. Такі неточності, на жаль, трапляються у практиці і можуть призводити не тільки до заниження, а й до необґрунтованого завищення податкових зобов'язань. При цьому останні можуть виявитися не менш серйозним головним болем і спричинити чималі фінансові втрати.

До змісту номеру