• Посилання скопійовано

Щодо необхідності фізичній особі — підприємцю виписувати кожному контрагенту товарно-транспортну накладну при наданні транспортних послуг

Лист Головного управління ДФС у Вінницькій області від 29.10.2015 р. №625/Ш/02-32-17-01-17

Щодо необхідності фізичній особі — підприємцю виписувати кожному контрагенту товарно-транспортну накладну при наданні транспортних послуг

Суттєво. Товарно-транспортна накладна є обов'язковим документом для всіх суб'єктів господарської діяльності незалежно від форми власності.

! Фізособам-підприємцям

Головне управління ДФС у Вінницькій області розглянуло звернення <…> щодо необхідності фізичній особі — підприємцю виписувати кожному контрагенту товарно-транспортну накладну при наданні транспортних послуг.

Перелік документів, необхідних для здійснення перевезення вантажу автомобільним транспортом у внутрішньому сполученні, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 25.02.2009 р. №207 (зі змінами та доповненнями), відповідно до п. 1 якого для водія юридичної або фізичної особи — підприємця, що здійснює вантажні перевезення на договірних умовах, в наявності серед інших документів має бути товарно-транспортна накладна. Застосування зазначених форм первинного обліку всіма суб'єктами господарської діяльності незалежно від форм власності є обов'язковим.

Відповідно до «Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні», затверджених наказом Мінтрансу України від 14.10.97 р. №363 (зі змінами та доповненнями) та зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 20.02.98 р. за №128/2568 (далі — Правила), товарно-транспортна накладна — це єдиний для всіх учасників транспортного процесу юридичний документ, що призначений для списання товарно-матеріальних цінностей, обліку на шляху їх переміщення, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку, а також для розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи. Крім того, первинна транспортна документація належить до первинних документів, на підставі яких ведеться бухгалтерський облік.

Правила перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні визначають права, обов'язки і відповідальність власників автомобільного транспорту — перевізників та вантажовідправників і вантажоодержувачів-замовників.

Отже, товарно-транспортна накладна належить до первинної транспортної документації, ведення форм якої для всіх суб'єктів господарської діяльності незалежно від форм власності є обов'язковим.

Перший заступник начальника ГУ ДФС у Вінницькій області Р. ОСМОЛОВСЬКИЙ

До змісту номеру