• Посилання скопійовано

Витрати на страхування: тонкощі обліку

Чи можна віднести до складу ПК з ПДВ всю суму податку при придбанні автомобіля в кредит? А також чи відносяться до витрат платежі за страхування авто (КАСКО)?

Враховуючи суть операції страхування і той факт, що вона жодним чином не поліпшує наявних функціональних, технічних характеристик, в обліку такі витрати не можуть збільшувати первісної вартості об'єкта страхування. Отже, у бухгалтерському обліку витрати за договором страхування включають до витрат підприємства залежно від напряму використання автомобіля (п. 15.4, 18, 19 П(С)БО 16 «Витрати»1). Але, увага, до складу витрат звітного періоду слід включати лише відповідну суму витрат, пов'язану зі страхуванням цього періоду, незалежно від наявності попередньої оплати. Це означає, що вся сума передоплати послуг страхування (як правило, страхові платежі сплачуються авансом) датою оплати зараховується на рах. 39 (ведеться облік витрат, які здійснені у звітному періоді і підлягають віднесенню на витрати в майбутніх звітних періодах), а вже звідти помісячно або поквартально списуються на витрати періоду (додатково див. таблицю, числа умовні).

1 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затверджене наказом Мінфіну від 31.12.99 р. №318.

Щодо податку на прибуток підприємств, то витрати на страхування не спричинюються до формування жодних податкових різниць. Але тим платникам податків, хто коригує фінансовий результат за вимогами пп. 134.1.1 ПКУ, треба уважно проаналізувати статус страхової компанії. Якщо страхова компанія — нерезидент, який згадується у пп. 140.5.4 ПКУ, фінансовий результат податкового періоду збільшується на суму 30% вартості понесених витрат.

Щодо ПДВ, то з 01.07.2015 р. податковий кредит — це вже не право, а обов'язок платника ПДВ. За нормами п. 198.2 ПКУ, датою віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше: дата списання коштів з банківського рахунку платника податку на оплату товарів/послуг або дата отримання платником податку товарів/послуг. Окремих правил для ситуації, коли автомобіль придбавається в кредит, чинне законодавство не містить. Тому платник ПДВ цілком законно за правилом першої події має право на ПК, підтверджене належним чином оформленою та зареєстрованою в ЄРПН ПН. Мало того, ПК нараховується незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду (п. 198.3 ПКУ). А вже згодом, залежно від операцій, де використовуватиметься автомобіль, можливо, за нормами п. 198.5 ПКУ треба буде визнавати ПЗ.

Таблиця

Бухгалтерський та податковий облік зі страхування майна

Назва етапу страхування і операції
Бухгалтерський облік
Сума, грн
Коригування фінансового результату
Д-т
К-т
Збільшення
Зменшення
Укладено договір страхування об'єкта ОЗ:          
— сплата страхових платежів за договором страхування на рік;
39
311
20000
— включено страхові платежі за квартал до складу витрат;
91, 92, 93, 94
39
5000
— наприкінці звітного періоду формується фінрезультат
791
91, 92, 93, 94
5000

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру