• Посилання скопійовано

Наслідки виправлень у ПН

ПН, складену в попередньому місяці, зареєстрували вчасно, проте у поточному місяці виявили помилку — не зазначено код товару згідно з УКТ ЗЕД. Виписали розрахунок коригування до ПН. Чи можна і в якому періоді відобразити покупцю ПН у складі податкового кредиту?

Насамперед зауважимо, що такий реквізит, як «код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України)», належить до обов'язкових реквізитів ПН (згідно з пп. «і» п. 201.1 ПКУ). Крім того, абз. 14 п. 201.10 ПКУ говорить, що порушення порядку заповнення ПН не дає права покупцю на включення сум податку до податкового кредиту.

Порядок заповнення ПН затверджено наказом Мінфіну від 22.09.2014 р. №957 (далі — Порядок №957). Пункт 15 цього Порядку вимагає, щоб графа 4 містила код товару згідно з УКТ ЗЕД (заповнюється у разі постачання підакцизних товарів і товарів, ввезених на митну територію України, на всіх етапах постачання таких товарів).

Проте, на нашу думку, можна скористатися тим самим п. 201.10 ПКУ, в абз. 2 якого сказано, що для покупця товарів підставою для нарахування сум ПДВ у складі ПК є складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкова накладна, і ці умови виконано. І для того щоб не втратити суми ПДВ, покупець може відобразити суми податку у періоді складання податкової накладної (враховуючи умову, що з 01.01.2015 р. правила «365 днів» немає і ПН слід відображати у періоді виписування або у періоді її реєстрації в Єдиному реєстрі, якщо ПН зареєстрована невчасно, — згідно з абз. 3 п. 198.6), проте з умовою обов'язкового виправлення через розрахунок коригування.

Відповідно до п. 192.1 ПКУ, розрахунок коригування до ПН складають, зокрема, у разі виправлення помилок. Порядок складання розрахунку коригування аналогічний до порядку, передбаченого для податкових накладних. У вартісній (табличній) частині документа фіксують зі знаком «-» показники з неправильно виписаної ПН і в наступному рядку розрахунку зі знаком «+» — коректний запис, при цьому у графі 4 розрахунку коригування — код поставлених товарів згідно з УКТ ЗЕД. Оскільки коригування кількісних та вартісних показників у такому розрахунку коригування у підсумку не змінює суми компенсації, обов'язки щодо реєстрації такого документа в ЄРПН покладаються на постачальника (п. 22 Порядку №957).

До речі, таке виправлення не змінює суми ПЗ та ПК сторін, тож складений за умовами такої ситуації розрахунок не відображають у рядках 8 та 16 декларації з ПДВ.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру