• Посилання скопійовано

Перенесення бюджетного відшкодування ПДВ на наступні періоди

Компанія-експортер має щомісяця від'ємне значення з ПДВ. Чи зобов'я заний платник ПДВ подавати до бюджетного відшкодування на рахунок (рядок 23.2) у разі фактичної сплати сум ПДВ постачальникам? Чи можна подати до бюджетного відшкодування пізніше, наступного місяця, а зараз цю суму відобразити у рядку 23.3?

Правила податкового обліку сум від'ємного значення ПДВ установлено ст. 200 ПКУ. Так, на сьогодні (до 01.07.2015 р., коли почнуть діяти трохи інші правила бюджетного відшкодування), за п. 200.4 ПКУ, сума від'ємного значення ПДВ:

— враховується на зменшення суми податкового боргу з ПДВ — рядок 23.1; а в разі відсутності податкового боргу:

— або підлягає бюджетному відшкодуванню за заявою платника у сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів/послуг у попередніх та звітному податкових періодах постачальникам таких товарів/послуг або до Державного бюджету України — рядок 23.2;

— та/або зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду — рядок 23.3.

Отже, право на бюджетне відшкодування починаючи з 01.01.2015 р. з'являється в платника ПДВ у першому ж звітному періоді, в якому в нього виникло від'ємне значення з ПДВ. Але, звісно, це лише право — не обов'язок. І якщо платник податку не скористався ним, то наслідки цього будуть такими, як викладені у п. 200.14 ПКУ. ДПІ на практиці використовує норми цього пункту таким чином: вважається, що якщо платник ПДВ у рядку 23.2 поставив прочерк (при фактичному праві на бюджетне відшкодування), то він занизив суму бюджетного відшкодування і добровільно відобразив цю суму у рядку 23.3. А саме: якщо за результатами камеральної або документальної позапланової виїзної перевірки ДПІ виявляє невідповідність суми бюджетного відшкодування сумі, заявленій у податковій декларації, то такий орган, у разі заниження заявленої платником податку суми бюджетного відшкодування щодо суми, визначеної контролюючим органом за результатами перевірок, надсилає платнику податку податкове повідомлення, в якому зазначаються сума такого заниження та підстави для її вирахування. У цьому разі вважається, що платник податку добровільно відмовляється від отримання такої суми заниження як бюджетного відшкодування у звітному (податковому) періоді та зараховує таку суму заниження до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду.

Норми, яка б дозволяла скористатися правом на бюджетне відшкодування в майбутніх звітних періодах, яке раніше декларувалося як від'ємне значення у рядку 23.3, наразі ПКУ не має.

Водночас ПКУ не має і норми, яка б забороняла скористатися цим правом у наступному звітному періоді та відобразити у рядку 23.2, якщо у поточному платник відобразив суму у рядку 23.3. Тож погляньмо, як реалізовано право на бюджетне відшкодування при складанні декларації з ПДВ, чи немає такої заборони в самому алгоритмі складання декларації.

Форму і порядок складання декларації з ПДВ наразі затверджено наказом Мінфіну України від 23.09.2014 р. №966, у редакції наказу Мінфіну України від 23.01.2015 р. №13. Згідно з ним, від'ємне зна чення, що виникає в звітному періоді, спочатку відображається у рядку 19 декларації. А відтак бере участь у формуванні рядка 22 декларації. Рекомендації щодо заповнення рядка 22.1 і додаткового поля в ньому наведені у листі ДФСУ від 06.03.2015 р. №7796/7/99-99-19-03-02-17 (коментар до цього листа читайте в «ДК» №12/2015). Далі значення рядка 22 переносять до рядка 23 декларації, і при цьому в рядках 23.1, 23.2, 23.3 платник визначає напрям використання суми від'ємного значення ПДВ, як поточного, так і минулих звітних періодів.

Отже, якщо платник ПДВ у поточному періоді відобразив сплачені суми ПДВ у рядку 23.3, у наступному періоді ці суми через рядок 24 попереднього періоду будуть відображені у рядку 20.1, і якщо далі таке від'ємне значення потрапить до рядка 22, то воно може бути відображене платником податку в рядку 23.2 декларації з ПДВ. Порушень за такого порядку відображення сум податку не відбувається.

Проте ДФСУ у ЗІР, підкатегорія 101.18.01, у відповіді на запитання: «Чи має право платник податку подати уточнюючий розрахунок за відповідний період та задекларувати суму ПДВ до бюджетного відшкодування, якщо така сума помилково не була заявлена до бюджетного відшкодування у попередніх звітних періодах, в яких платник податку мав право на таке відшкодування?» — висловлює думку, що платник ПДВ, який самостійно виявив заниження бюджетного відшкодування внаслідок недекларування ним оплаченої частини від'ємного значення, має право скористатися таким бюджетним відшкодуванням, якщо подасть уточнюючий розрахунок до декларації за звітний період, у якому він занизив суму бюджетного відшкодування.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру