• Посилання скопійовано

Суть справи

Фінзвітність-2014
Серед користувачів фінансової звітності вже давно не лише акціонери та інвестори підприємства, а й податкові органи. Річна фінзвітність порівняно з квартальною (яка є проміжною звітністю) має свої особливості. Коротко окреслимо основні характеристики фінансової звітності за 2014 рік.

Складаємо баланс підприємства
Баланс підприємства — це один з основних фінансових звітів, який відображає майновий стан підприємства на певний момент — кінець звітного періоду. Він складається за формою, передбаченою додатком 1 до НП(С)БО 1. У цій статті поговоримо про те, як правильно і швидко скласти баланс підприємства.

Звіт про фінансові результати
Однією з найважливіших частин фінансової звітності, в якій, власне, і розраховується остаточно фінансовий результат діяльності підприємства за звітний період, є Звіт про фінансові результати (або так звана форма №2, далі — Звіт). З 2013 р. Звіт отримав ще одну значущу назву — Звіт про сукупний дохід. Розгляньмо, як він складається, на прикладі.

Самоконтроль фінзвітності
Щоб фінансова звітність виконувала своє основне завдання — надавати користувачам для прийняття рішень необхідну інформацію про діяльність підприємства, — перед її поданням треба вжити низку заходів щодо самоконтролю та самоперевірки її показників. Особливо це стосується випадків, коли підприємство при її заповненні користується допомогою бухгалтерських програм, які автоматизують облік та звітність.
У цій статті розглянемо, що насамперед слід перевірити у фінансовій звітності.

Підготовка до аудиту фінзвітності
Достовірність інформації про діяльність підприємства і про стан його активів є дуже важливою. Для власника підприємства — це необхідні дані для прийняття економічних рішень при визначенні стратегії розвитку і способів підвищення ефективності ведення господарської діяльності. Для партнерів та інвесторів — це джерело визначення ступеня ризиків у відносинах із певним підприємством. Для контролюючих органів — можливість швидкої та якісної перевірки відповідності діяльності підприємства законодавчим нормам.

Виправлення помилок у фінансовій звітності
Під час складання річної фінансової звітності високою є ймовірність того, що бухгалтер виявить помилки, допущені раніше при складанні звітності, яка вже була надана її користувачам (органам статистики та ДФСУ, власникам, акціонерам, кредиторам та ін.). Усі помилки можна розподілити на декілька груп, для кожної з яких є своя методика виправлення. Розповімо, як виправляти помилки та відображати ці виправлення у фінансовій звітності.

Фінзвітність малих підприємств
За підсумками 2014 року суб'єкти малого підприємництва подають фінзвітність за новими формами. Розгляньмо, що саме змінилося в цих формах та як їх складати за 2014 рік.

Нормативна база

До змісту номеру