• Посилання скопійовано

Щодо діяльності банків на тимчасово окупованій Російською Федерацією території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя

Електронне повідомлення НБУ від 27.05.2014 р. №18-311/26311

Щодо діяльності банків на тимчасово окупованій Російською Федерацією території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя

Суттєво. З 06.05.2014 р. банки України повинні припинити банківську діяльність на території АРК та м. Севастополя та вжити заходів із закриття розташованих там відокремлених підрозділів і виключення їх із Державного реєстру банків.

! Банкам

Національний банк України, у зв'язку з численними зверненнями банків України та їх об'єднань з приводу реалізації вимог пунктів 4 та 5 Постанови Правління Національного банку України від 06.05.2014 р. №260 «Про відкликання та анулювання банківських ліцензій та генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій окремих банків і закриття банками відокремлених підрозділів, що розташовані на території окупованої Російською Федерацією Автономної Республіки Крим» (далі — Постанова №260), вважає за необхідне зазначити таке.

Пунктом 4 Постанови №260 банкам України заборонено встановлювати кореспондентські відносини з банками України та/або іноземними банками, іншими кредитними або фінансовими установами, що розташовані та/або здійснюють свою діяльність на території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя.

При цьому з дня набрання чинності Постановою №260 банки України зобов'язані припинити кореспондентські відносини з банками України та/або іноземними банками, іншими кредитними або фінансовими установами, що розташовані та/або здійснюють свою діяльність на території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, включаючи ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «ЧОРНОМОРСЬКИЙ БАНК РОЗВИТКУ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ» та ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО БАНК «МОРСЬКИЙ», які за повідомленням Центрального банку Російської Федерації здійснюють свою діяльність відповідно до Федерального закону Російської Федерації «Про особливості функціонування фінансової системи Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя на перехідний період».

Водночас, згідно з пунктом 5 Постанови №260, банки, перелік яких наведено в додатку до цієї постанови, повинні припинити діяльність відокремлених підрозділів, які розташовані на території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, та протягом місяця з дня набрання чинності цією постановою забезпечити закриття таких відокремлених підрозділів, про що повідомити Національний банк України.

Відповідно до вимог статті 2 Закону України «Про банки і банківську діяльність» під банківською діяльністю розуміється залучення у вклади грошових коштів фізичних і юридичних осіб та розміщення зазначених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик, відкриття і ведення банківських рахунків фізичних та юридичних осіб.

Згідно з частиною 1 статті 47 Закону України «Про банки і банківську діяльність» банк має право надавати банківські та інші фінансові послуги (крім послуг у сфері страхування), а також здійснювати іншу діяльність, визначену в цій статті.

Отже, з дня набрання чинності Постановою №260 відокремлені підрозділи банків втрачають право на здійснення всіх видів діяльності банків, передбачених статтею 47 Закону України «Про банки і банківську діяльність» та внутрішніми положеннями банків. Водночас, згідно з вимогами пункту 5 Постанови №260, відокремлені підрозділи банків України, розташовані в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, до їх закриття можуть здійснювати інші операції, які не є банківською діяльністю в розумінні частини третьої статті 47 Закону України «Про банки і банківську діяльність» та не свідчать про продовження банківської діяльності на тимчасово окупованій території.

Зокрема, відокремлені підрозділи банків, що знаходяться в процедурі припинення їх діяльності та закриття на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, можуть приймати кошти від фізичних осіб — позичальників для виконання ними своїх зобов'язань перед банками, якщо такі операції є закінченням технологічного циклу конкретних кредитних операцій, виплачувати кошти за вкладами, в т. ч. у разі дострокового їх виконання на вимогу вкладників, тощо.

Таким чином, з дня набрання чинності Постановою №260 банки України повинні припинити здійснювати банківську діяльність на території тимчасово окупованої Російською Федерацією Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та вжити заходів щодо закриття розташованих там відокремлених підрозділів і виключення їх із Державного реєстру банків.

При цьому датою закриття відокремленого підрозділу банку, розташованого на території тимчасово окупованої Російською Федерацією Автономної Республіки Крим, вважається дата виключення відповідного відокремленого підрозділу банку з Державного реєстру банків. Банки, які припинили діяльність (банківську) відокремлених підрозділів, вважаються банками, що не здійснюють своєї діяльності на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а припинення кореспондентських відносин із такими банками-кореспондентами, що розташовані на території України, згідно з пунктом 4 Постанови №260, не вимагається.

Що стосується іноземних банків, які здійснюють свою діяльність на тимчасово окупованій Російською Федерацією території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя як юридичні особи або через відокремлені підрозділи, то кореспондентські відносини з такими банками мають бути припинені з дня набрання чинності Постановою №260.

Перший заступник голови Національного банку України В. КРОТЮК

До змісту номеру