• Посилання скопійовано

Обчислення суми ЄСВ підприємцями за підсумками року

Лист Міністерства доходів і зборів України від 07.04.2014 р. №8078/7/99-99-17-03-01-17

Обчислення суми ЄСВ підприємцями за підсумками року

Суттєво. У разі виявлення за даними річної звітності сплати сум ЄСВ, менших за мінімальний розмір, податкові органи повідомляють підприємця про суму необхідної доплати ЄСВ за календарний рік.

! Фізособам-підприємцям

Міністерство доходів і зборів України на виконання норм Закону України від 08.07.2010 р. №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон №2464) щодо бази нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — єдиний внесок) повідомляє про створення режиму, яким забезпечено формування повідомлення-розрахунку.

Пунктом 2 частини першої статті 7 Закону №2464 визначено, що базою нарахування для платників, зазначених у пункті 4 (крім фізичних осіб — підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) і 5 частини першої статті 4 цього Закону, є сума доходу (прибутку), отриманого від їхньої діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

Обчислення сум єдиного внеску зазначеною категорією платників здійснюється на підставі даних річних податкових декларацій (річної звітності).

У разі виявлення сум єдиного внеску, менших за розмір мінімального страхового внеску, що відображені в поданій річній звітності про суми нарахованого доходу застрахованих осіб і суми нарахованого єдиного внеску, згідно з додатком 5 (таблиці 1, 3) до Порядку формування та подання страхувальниками звіту про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міндоходів від 09.09.2013 р. №454 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20.09.2013 р. за №1628/24160 (далі — Наказ №454), відповідальною особою підрозділу доходів і зборів з фізичних осіб складається і надсилається повідомлення-розрахунок (повідомлення додається1), у якому надано розрахунок сум такої доплати, що підлягають сплаті за підсумками їхньої діяльності за календарний рік.

1 Не наводиться. — Прим. ред.

Разом з тим фізичні особи — підприємці (крім фізичних осіб — підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та особи, які забезпечують себе роботою самостійно — займаються незалежною професійною діяльністю та здійснюють доплату до сум страхових внесків згідно з повідомленням-розрахунком, формують і подають до органів доходів і зборів звіт згідно з таблицею 2 до додатка 6 до Наказу №454 протягом одного календарного місяця після здійснення доплати.

Зобов'язуємо начальників головних управлінь Міністерства доходів і зборів України забезпечити відповідний рівень організації роботи з цього напряму щодо виконання викладених у листі вимог.

Перший заступник міністра І. БІЛОУС

До змісту номеру