• Посилання скопійовано

Суть справи

Оптимізація розрахунків відступленням права вимоги
Відступлення права вимоги є досить поширеним і, найголовніше, ефективним засобом оптимізації розрахунків між контрагентами. Цей інструмент зазвичай підключається на етапі, коли зобов'язання на підставі вже діючих цивільно-правових договорів виконати проблематично. Ось на цій стадії контрагенти приймають рішення про доцільність заміни кредитора. Факторинг за своєю суттю є досить близьким до відступлення права вимоги, але набагато вужчим поняттям із досить серйозними обмеженнями. Проаналізуймо ключові аспекти відступлення права вимоги.

Акт звірки
Одним із факторів достовірності даних в обліку підприємства є звіряння залишків за основними бухгалтерськими рахунками. Найбільш істотними та «чутливими» щодо штрафних санкцій є рахунки дебіторсько-кредиторської заборгованості, взаєморозрахунки з податковою та Пенсійним фондом. Проаналізуймо найбільш визначальні моменти, на які треба звернути увагу під час підписання актів звірок та узгодження сум заборгованостей.

Повернення товару від покупця
Складна політична ситуація в Україні стала ще однією причиною посилення економічної кризи. Що, своєю чергою, призводить до ризику неплатежів з боку покупців товарів, які ще вчора здавалися надійними. Одним із рішень проблем розрахунків із покупцями є повернення неоплачених товарів. Які податкові наслідки такого повернення в операціях між резидентами України, розглянемо в статті.

Обмеження готівкових розрахунків
Чинне законодавство містить обмеження щодо сум готівкових розрахунків як для СГД, так і для фізосіб, які не мають підприємницького статусу.

Виплата дивідендів нерезиденту
Правила розрахунків із нерезидентами ми розглядаємо в статті «ДК» №23/2014. А тут проаналізуємо операцію виплати дивідендів нерезиденту та відображення в податковому і бухгалтерському обліку виплат доходів нерезиденту.

Розрахунки в іноземній валюті
Розрахунки з контрагентами в іноземній валюті — характерна особливість зовнішньоекономічної діяльності (далі — ЗЕД). Про це було немало сказано, в т. ч. і на сторінках нашого видання. Мета цієї статті — підсумувати інформацію про такі розрахунки і підказати передплатникам, де можна прочитати про ті чи інші варіанти валютних розрахунків докладніше.

Розрахунки за допомогою електронних грошей
Про електронні гроші «ДК» вже писав у №5/2014. Сьогодні ми розповімо, як організувати розрахунки з покупцями за допомогою електронних грошей і що потрібно для того, щоб розрахуватися ними за свої закупи. Оскільки платники єдиного податку наразі не можуть використовувати електронні гроші, цю статтю призначено СГД — юридичним та фізичним особам на загальній системі оподаткування.

Строки позовної давності
Розпочинаючи нові бізнес-стосунки, ми мало коли можемо більш-менш вірогідно спрогнозувати, як саме вони розвиватимуться і тим більше чим завершаться. А ще менше партнери сподіваються, що погашення зобов'язань за договором доведеться очікувати роками. Однак теперішні реалії ведення бізнесу в Україні виводять на перший план очікування закриття заборгованостей минулих періодів. Тільки час покаже, як довго триватиме цей період. Тож на що слід орієнтуватися вже сьогодні у питанні строків позовної давності?

До змісту номеру