• Посилання скопійовано

Щодо надання країнами ЄС автономних тарифних преференцій товарам походженням з України

Лист Міністерства доходів і зборів України від 16.04.2014 р. №8950/7/99-99-24-02-08-17

Щодо надання країнами ЄС автономних тарифних преференцій товарам походженням з України

Суттєво. До товарів українського походження в ЄС застосовуватимуться автономні тарифні преференції за умови подання митним адміністраціям країн ЄС сертифікатів походження товарів з України за формою «EUR.1».

! Суб'єктам ЗЕД

Європейський Союз в односторонньому порядку запровадить автономні тарифні преференції до товарів походженням з України.

Автономні тарифні преференції наберуть чинності після публікації відповідного рішення Європейської Комісії в Офіційному журналі ЄС (орієнтовно — остання декада квітня 2014 року) та діятимуть до листопада 2014 року.

До товарів українського походження застосовуватимуться автономні тарифні преференції за умови подання митним адміністраціям країн ЄС сертифікатів походження товарів з України за формою «EUR.1».

Зокрема, в рамках автономних тарифних преференцій зберігається порядок видачі торгово-промисловими палатами України сертифікатів походження товарів з України за формою «EUR.1» у межах повноважень, визначених Законом України від 02.12.97 р. №671/97-ВР «Про торгово-промислові палати в Україні» та Постановою Кабінету Міністрів України від 25.02.2003 р. №255 «Про визначення Торгово-промислової палати уповноваженим органом з видачі сертифікатів про походження товару».

Митниці Міндоходів здійснюватимуть верифікацію цих сертифікатів за запитами митних адміністрацій ЄС у порядку, встановленому Постановою Кабінету Міністрів України від 12.12.2002 р. №1861 «Про затвердження Порядку верифікації сертифікатів про походження товарів з України».

Для визначення походження товарів з України застосовуватимуться правила походження товарів відповідно до Регламенту ЄК №2454/93, яким введено в дію імплементаційні положення Митного кодексу ЄС (Розділ IV, Глава 2, підрозділ 2; статті 97 — 123; Додаток 15 (Перелік правил); Додаток 21).

На період дії автономних тарифних преференцій залишаються преференції, які застосовуються до товарів походженням з України в рамках Генеральної системи преференцій на підставі сертифікатів походження за формою «А», які видаються торгово-промисловими палатами України.

З метою здійснення верифікації сертифікатів походження товарів з України за формою «EUR.1» надсилаємо для використання в роботі правила походження товарів, які використовуватимуться в рамках автономних тарифних преференцій (додаються1).

1 Не наводяться.

В. о. директора Департаменту митної справи А. ВОЙЦЕЩУК

До змісту номеру