• Посилання скопійовано

Суть справи

Ціннопаперовий облік: податкові аспекти
Податковий ціннопаперовий облік, попри свою, на перший погляд, простоту і прозорість, у т. ч. і завдяки відокремленості від інших операцій, не є таким уже й простим та зрозумілим. Проаналізуймо, в чому полягають ключові аспекти ціннопаперового податкового обліку.

Ціннопаперові перевірки
Ціннопаперові перевірки є чи не найдорожчими перевірками за розміром можливих штрафних санкцій. Реалії бізнесу свідчать, що не завжди фінсанкцій можна уникнути, навіть якщо діяти максимально у законодавчо встановлених межах. А трапляється, що результат від порушення незрівнянно перевищує розмір можливих санкцій.

Оплата товарів векселем
Скільки б підприємство не мало обігових коштів, керівництву завжди їх бракуватиме. Зрозуміло, що гроші повинні працювати, а не просто лежати на рахунку. Але часом виявляється, що підприємству їх бракує для оплати поставлених товарів. Саме у таких випадках і застосовують як інструмент розрахунків вексель (як власний, так і отриманий у вигляді оплати).

ПДФО з реалізації векселя
Фізособа-резидент продала вексель юрособі. Яка база для ПДФО і чи є юрособа податковим агентом щодо вартості такого векселя, що сплачується фізособі?

Дострокова оплата векселя
Підприємство-продавець отримало за індосаментом переказний вексель (зі строком за пред'явленням). Платником за векселем зазначено особу, яка передала вексель. Але юрособа-покупець, яка передала вексель, визнана банкрутом. Водночас строк платежу за векселем ще не настав. Як бути у цій ситуації — чи можна пред'явити такий вексель до оплати векселедавцю? Чи мало підприємство заявити в обов'язковому порядку претензії як векселедержатель у процедурі банкрутства?

Викуп облігацій із подальшим продажем
Компанія викупила облігації власної емісії з метою їх подальшого продажу. Як обліковуються суми амортизації премії чи дисконту, що виникли при первинному розміщенні, а також суми перевищення вартості викупу над номіналом?

Облік додаткової емісії акцій
Для поліпшення фінансового становища акціонерні товариства (далі — АТ) інколи залучають поворотну фіндопомогу або кредит. Але це тягне за собою податкові наслідки та сплату відсотків — як умовних, так і передбачених договором. До того ж фіндопомогу або кредит слід повернути. Як альтернатива АТ може провести додаткову емісію акцій та через їх розміщення залучити додаткові надходження.

Купівля акцій — коли пити шампанське?
Фізособа придбала іменні акції АТ за договором купівлі-продажу. Згодом продавець звернувся з вимогою повернути акції з відповідним поверненням плати за них. Причина — знайшовся інший покупець, який запропонував більше. Запитання: чи може новий власник відмовитися повертати акції, якщо зміни до реєстру ще не внесені? Коли акціонер набуває права власності на акції — з моменту їх передачі, з моменту укладення договору чи з моменту реєстрації акцій та внесення змін до реєстру акціонерів?

Вексель за товар: з акцизом та без
З 04.08.2013 р. операції з видачі, урахування та погашення ЦП не підлягають оподаткуванню акцизним податком (на відміну від операцій з їх відчуження). А як бути з операціями передачі векселя за індосаментним написом (для розрахунку за товар, роботи, послуги) або внаслідок обміну одного векселя на інший? Відповідаючи на це запитання, слід взяти до уваги й особливості індосаменту — бланкового чи іменного.

До змісту номеру