• Посилання скопійовано

Щодо проведення перевірок з питання правильності нарахування, обчислення та сплати страхових внесків за період з 2004 по 2013 рік

Лист ПФУ від 11.10.2013 р. №27154/03-30

Щодо проведення перевірок з питання правильності нарахування, обчислення та сплати страхових внесків за період з 2004 по 2013 рік

Суттєво. ПФУ нагадав про своє право проводити перевірки правильності нарахування та своєчасності сплати ЄСВ за весь період з часу попередньої перевірки, а також застосовувати фінансові санкції.

! Платникам ЄСВ

Пенсійний фонд України в межах своєї компетенції розглянув листи щодо проведення перевірок з питання правильності нарахування, обчислення та сплати страхових внесків за період з 2004 по 2013 рік і повідомляє.

11 серпня 2013 року набрав чинності Закон України від 04.07.2013 р. №406-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи», згідно з яким функції щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування здійснює Міністерство доходів і зборів України.

Контроль за дотриманням законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, правильністю нарахування, обчислення, повнотою та своєчасністю сплати єдиного внеску здійснює Міністерство доходів і зборів України.

Органи Пенсійного фонду України зобов'язані здійснювати в межах своєї компетенції контроль за достовірністю відомостей, поданих до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, а також правильністю нарахування, обчислення та сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за періоди з 2004 до 2010 рр.

Згідно з частиною п'ятнадцятою статті 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» строк давності щодо стягнення простроченої заборгованості зі сплати страхових внесків, пені та штрафів не застосовується.

З метою забезпечення збору внесків у повному обсязі та попередження можливого ухилення страхувальників від сплати страхових внесків перевірці підлягають документи за весь період з часу проведення попередньої перевірки платника.

При цьому органи Пенсійного фонду беруть до уваги положення статті 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», відповідно до якої на власника або уповноважений орган (посадову особу), який здійснює керівництво підприємством згідно із законодавством і установчими документами, покладено відповідальність за зберігання оброблених документів, регістрів та звітності, і строки зберігання первинних документів, облікових регістрів, бухгалтерських звітів та балансів в архіві підприємства, установи визначено Наказом Міністерства юстиції України від 12.04.2012 р. №578/5 «Про затвердження Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів і органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 17.04.2012 р. за №571/20884 (зі змінами). Згідно з пунктом 7 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження з контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Директор департаменту надходження доходів В. ЛИТВИНЕНКО

До змісту номеру