• Посилання скопійовано

Суть справи

Авансові внески у декларації за 2013 рік
Порушення норм п. 46.6 ПКУ вже стало недоброю традицією українського податкового регулятора. 20 січня 2014 року в Мін'юсті було зареєстровано наказ Міндоходів, яким затверджено нову форму декларації з податку на прибуток. Попри всі негативні очікування платників податків, звітність з податку на прибуток за 2013 рік приймалася ще за старою формою. Причиною такої лояльності було хоча б те, що програмне забезпечення Міндоходів не було готове до такого оновлення та не дозволяло приймати звітність за новою формою. Хоча форма і стара, авансові внески податківці будуть обчислювати в автоматичному режимі.

Презумпція правомірності у дії
Ні для кого не є таємницею, що норми національного податкового законодавства містять безліч суперечностей, колізій та неоднозначних трактувань з боку головного податкового регулятора та його територіальних органів. Це все, своєю чергою, спричинює порушення прав суб'єктів господарювання і, як наслідок, стає підставою для судових позовів та тривалих судових конфліктів. Хоча апріорі пріоритет інтересів законодавець залишив усе-таки за платником податків.

Адмінштраф: за датою акта чи узгодження ПЗ?
Уже вкотре порушується питання щодо застосування адмінвідповідальності до керівника та головбуха за результатами проведених перевірок. Наразі Міндоходів приділило увагу питанню внесення змін до строків застосування адмінстягнень за ст. 163-1 КУпАП — відлічувати їх від дати узгодження ПЗ.

Додаток 1 до декларації з ПДВ
Починаючи зі звітного періоду січень 2014 року платники ПДВ подають декларацію за новою формою, затвердженою наказом Міндоходів від 13.11.2013 р. №678. У цій статті ми розглянемо, в яких випадках і як заповнюється оновлена форма додатка Д1 до декларації з ПДВ.

ТМЦ знищено морозами: облік
У зв'язку зі значними морозами частина продукції (овочі та інші продукти харчування), яка розміщувалася на складі, була пошкоджена (реалізації не підлягає), тож її доведеться списати. Оскільки причиною пошкодження став природний фактор, матеріально відповідальна особа (завідувач складу) відповідальності не несе. Як відображають усі ці операції у бухгалтерському та податковому обліку?

Витрати на топографічну зйомку
Наше підприємство замовило топографічну зйомку земельної ділянки та її детальний план для подальшого використання у проектуванні будівлі, що буде використовуватися у госпдіяльності та в оподатковуваних операціях як основний засіб. Як правильно відобразити в обліку такі роботи? Чи можна їх відразу списати на витрати, чи, можливо, їх слід обліковувати як нематеріальний актив або ж як ОЗ?

Податкові доктрини
На сторінках «ДК» ми часто приділяємо увагу податковим спорам. Адже, як свідчить практика, рішення судів відіграють далеко не останню роль в удосконаленні податкового законодавства. Але платників податків, так само як і органи Міндоходів, більше цікавить формування єдиного (концептуального) підходу до розгляду податкових спорів. Адже це, своєю чергою, формує певні принципи виконання податкових норм для одних та може бути цілком достатнім для руйнування протиправних схем податкової мінімізації для інших. Залишилося головне — зрозуміти, чи рухаємося ми всі в один бік.

Цілодобова торгівля та Z-звіт
Наша компанія вирішила відкрити власну торговельну точку. Передбачається, що магазин працюватиме цілодобово. Як і коли слід друкувати Z-звіт при такому режимі роботи? Які будуть санкції за несвоєчасне роздрукування Z-звіту?

До змісту номеру