• Посилання скопійовано

Що нового

Нові правила реєстрації платників ПДВ: коротко про основне

! Платникам ПДВ

Міндоходів розглянуло питання щодо законодавчих змін у порядку реєстрації платників податку на додану вартість, які набули чинності з 1 січня 2014 року, і повідомляє.

Перехід до нових правил реєстрації платників ПДВ здійснюється з урахуванням наступного:

1) не підлягають обов'язковій перереєстрації платники ПДВ, внесені до реєстру платників ПДВ до 1 січня 2014 року;

2) дійсні на момент набрання чинності Законом №657 свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ та свідоцтва про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб'єкта спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість можуть застосовуватися як витяги з реєстру платників ПДВ до внесення змін до такого реєстру або отримання витягу з такого реєстру, а також виникнення змін у даних про платників ПДВ;

3) свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ, свідоцтва про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб'єкта спеціального режиму оподаткування ПДВ, їх завірені копії підлягають поверненню до органів Міндоходів при першому зверненні платника ПДВ за отриманням витягу з реєстру платників ПДВ.

Крім цього, Міністерство доходів і зборів інформує, що норму Податкового кодексу, якою передбачалося розміщення копій свідоцтва в доступних для огляду місцях у приміщенні платника податку та в усіх його філіях (відділеннях), представництвах, з 1 січня 2014 ро-ку вилучено.

Лист Міндоходів від 13.01.2014 р. №452/6/99-99-19-04-02-15


Роз'яснено, як заповнювати форму статспостереження №2-торг

! Підприємствам, які продають авто

Роз'яснення містять інформацію щодо показників форми державного статистичного спостереження №2-торг (авто) «Звіт про продаж і запаси автотранспортних засобів, деталей та приладдя до них» про структуру товарообороту та запасів підприємств, наявність об'єктів торгової мережі з продажу автотранспортних засобів, деталей та приладдя до них та інших об'єктів сфери послуг.

Розділ I «Структура товарообороту» відображає продаж у натуральному (графа 1) та вартісному (графа 2) вираженні за наведеними товарними групами.

Розділ II «Запаси товарів (продукції)» відображає залишки товарів, придбаних з метою перепродажу, за фактичною купівельною ціною без ПДВ, на кінець звітного року.

Розділ III «Інфраструктура підприємства» містить дані на кінець звітного року.

Роз'яснення Держстату від 05.12.2013 р. №18.1-12/34


Положення про реєстрацію платників ПДВ — у новій редакції

! Платникам ПДВ

Міндоходів затвердило Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість.

Так, особі, яка реєструється як платник податку, присвоюється індивідуальний податковий номер, що використовується для сплати податку.

Формування та ведення Реєстру здійснює Міністерство доходів і зборів України.

Реєстрація осіб платниками ПДВ, перереєстрація платників ПДВ проводяться шляхом внесення записів до Реєстру із формуванням за кожним таким записом окремого ідентифікатора.

Крім того, наказом затверджено:

— реєстраційну заяву платника податку на додану вартість;

— заяву про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість;

— заяву про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб'єкта спеціального режиму обкладення податком на додану вартість;

— заяву сільськогосподарського підприємства про зняття з реєстрації як суб'єкта спеціального режиму обкладення податком на додану вартість;

— запит про отримання витягу з реєстру платників податку на додану вартість;

— витяг з реєстру платників податку на додану вартість;

— запит про отримання довідки з реєстру платників податку на додану вартість;

— довідку з реєстру платників податку на додану вартість.

Наказ Міндоходів від 16.01.2014 р. №26
чинний з дня опублікування, яке планується в ОВУ 25.02.2014 р.


Кабмін продовжив видачу фінансових казначейських векселів

! Платникам ПДВ

Кабмін вніс зміни до своєї Постанови від 21.08.2013 р. №683 «Деякі питання випуску фінансових казначейських векселів».

Змінами, зокрема, передбачається продовження до 1 січня 2015 року видачі платникам податку фінансових казначейських векселів строком обігу до 5 років з дохідністю 5% річних для відшкодування з бюджету сум ПДВ.

Крім того, визначено, що Постанова №683 у частині відшкодування з бюджету сум ПДВ шляхом отримання фінансового казначейського векселя застосовується після набрання чинності законом, яким вносяться зміни до ПКУ щодо продовження строку видачі органами, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, фінансових казначейських векселів.

Постанова Кабінету Міністрів України від 29.01.2014 р. №41 чинна з 15.02.2014 р.


Довідка про наявність у фізособи земельних ділянок — у новій редакції

! Фізособам — власникам землі

Міндоходів затвердило Порядок видачі довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок та її форми.

Довідка видається безоплатно сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси платника протягом п'яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки.

Довідка надається на підставі відомостей з Державного земельного кадастру (за наявності) строком на 5 років.

У довідці, зокрема, зазначаються:

1) порядковий номер, за яким довідку зареєстровано, та дата (число, місяць і рік) видачі;

2) паспортні дані власника сільськогосподарської продукції, місце проживання;

3) розмір земельної ділянки у гектарах;

4) ініціали та прізвище голови або секретаря виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради;

5) дата, до якої дійсна довідка.

Наказ Міндоходів від 17.01.2014 р. №32
набере чинності з дня опублікування (станом на 18.02.2014 р. не опублікований)


Операція з продажу електроенергії оподатковується за основною ставкою

! Постачальникам електроенергії

Міндоходів повідомляє: оскільки операція з продажу електроенергії не включена до переліку операцій, звільнених від оподаткування, та не є операцією, що оподатковується за нульовою ставкою, така операція є об'єктом оподаткування ПДВ та оподатковується за основною ставкою.

При цьому, якщо постачання товарів/послуг здійснюється за регульованими цінами (тарифами), база оподаткування визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за такими цінами.

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, від 27.06.2013 р. №808 встановлені «зелені» тарифи на електричну енергію, вироблену суб'єктами господарювання на об'єктах електроенергетики, що використовують альтернативні джерела енергії, на липень 2013 року.

Таким чином, при постачанні електричної енергії, виробленої суб'єктами господарювання на об'єктах електроенергетики, що використовують альтернативні джерела енергії, на яких поширюється дія Постанови №808, базою оподаткування ПДВ буде саме тариф, затверджений зазначеною Постановою, а вартість поставленої електричної енергії буде складатися з тарифу та ПДВ.

Лист Міндоходів від 10.09.2013 р. №10810/6/99-99-19-04-02-15


Роз'яснено, як розрахувати лікарняні лікарям, які працюють вдома

! Лікарям, які працюють вдома

Мінсоцполітики розглянуло питання щодо врахування доплати за чергування вдома при розрахунку лікарняних та повідомляє.

При обчисленні середньої зарплати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності лікарям, які чергують вдома, враховується час, який вони відпрацювали за встановленою нормою робочого часу (за робочий день),фактично відпрацьовані на виклик години під час чергування вдома та години чергування вдома в половинному розмірі, якщо викликів не було.

Лист Мінсоцполітики від 31.10.2013 р. №962/13/155-13


Змінено порядок нарахування і сплати ЄСВ за деякі категорії осіб

! Платникам ЄСВ

Кабмін вніс зміни до Порядку нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб, затвердженого постановою КМУ від 02.03.2011 р. №178.

Внесення змін пов'язане з переходом повноважень з адміністрування єдиного соцвнеску до Міндоходів. З огляду на це у тексті Порядку вилучено згадки про Пенсійний фонд України або замінено словосполученням «органи доходів і зборів».

Встановлено також, що нарахування єдиного внеску здійснюється в межах максимальної величини бази нарахування ЄСВ на кожну особу, що дорівнює 17 (у попередній редакції — 15) розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Зауважте, що звіти про нарахування та сплату єдиного внеску платники повинні подавати до територіальних органів доходів і зборів у строки, порядку та за формою, що встановлюються Міндоходів за погодженням з Пенсійним фондом України та фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Постанова Кабінету Міністрів України від 29.01.2014 р. №31 чинна з 11.02.2014 р.


Держстат роз'яснює, як заповнювати форму статспостереження №51-пас

! Пасажирським автоперевізникам

Держстат роз'яснив заповнення форми державного статспостереження №51-пас (тижнева) (раз на півроку) «Обстеження фізичної особи — підприємця, що здійснює пасажирські автоперевезення на маршруті».

Спостереження проводиться два рази на рік. Показники обстеження відображені у цілих числах.

За змістом форма передбачає наявність показників щодо діяльності фізособи-підприємця — водія автобуса, який здійснює пасажирські автоперевезення на маршруті, згідно з угодами, укладеними з держадміністраціями всіх рівнів.

Форма містить відомості про перевезення за всі дні тижня окремо.

Рядок 01 містить інформацію щодо кількості платних пасажирів, яка відповідає кількості проданих квитків у вигляді їх загальної суми за кожен день або шляхом ділення суми виручки від перевезень на встановлений тариф.

Рядок 02 містить інформацію щодо кількості безплатних пасажирів, що обліковуються за кожен рейс у вигляді загальної суми окремо за кожен день.

Рядок 03 містить інформацію щодо загальної пасажиромісткості — кількості місць для сидіння пасажирів в автотранспортному засобі.

Роз'яснення Держстату від 16.10.2013 р. №18.1-12/15


Встановлено порядок обігу електронних документів учасників депозитарної системи

! Учасникам депозитарної системи

НКЦПФР затвердила Порядок обігу, зберігання та знищення електронних документів, що використовуються професійними учасниками депозитарної системи України.

Так, інформаційна діяльність професійних учасників депозитарної системи України здійснюється в рамках правовідносин між Центральним депозитарієм цінних паперів та депозитарними установами, права та обов'язки яких визначаються на договірних засадах.

Для здійснення інформаційної діяльності професійні учасники депозитарної системи використовують інформаційно-телекомунікаційну систему обробки інформації Центрального депозитарію.

Функції з обігу електронних документів, їх зберігання та знищення виконуються професійними учасниками депозитарної системи та реалізуються в програмному забезпеченні ІТС ЦД.

У ІТС ЦД повинен забезпечуватися захист інформації, яка в цій системі обробляється та зберігається, шляхом створення комплексної системи захисту інформації з підтвердженою відповідністю у встановленому законодавством України порядку.

Зберігання електронних документів підтримується створенням резервних копій цих електронних документів на електронних носіях даних.

Знищення електронних документів, резервних копій електронних документів здійснюється за рішенням керівника професійного учасника депозитарної системи України в разі, якщо минув строк зберігання таких електронних документів.

Рішення НКЦПФР від 27.12.2013 р. №2996 чинне з 11.02.2014 р.


Як правильно заповнювати платіжні доручення для повернення коштів?

! Банкам

Нацбанк нагадав, що банк для повернення коштів, що резервувалися, подає до Нацбанку платіжне доручення, у якому зазначається дата повернення цих коштів на рахунок банку (не раніше наступного робочого дня після дати подання банком платіжного доручення про повернення коштів, що резервувалися), та в реквізиті «Призначення платежу» зазначається: «Повернення коштів, що резервувалися».

Крім того, Нацбанк зазначив, що банк для повернення коштів, що резервувалися, зобов'язаний подати заяву про повернення коштів, що резервувалися, із зазначенням рахунка банку, на який повертатимуться кошти, дати їх повернення, періоду резервування та суми, яка підлягає поверненню, а також платіжне доручення, у якому має зазначатися дата повернення цих коштів на рахунок банку.

У реквізиті «Призначення платежу» платіжного доручення банк зобов'язаний зазначити слова «Повернення коштів, що резервувалися», а також номер і дату заяви про резервування і день закінчення періоду резервування.

Лист НБУ від 30.01.2014 р. №30/11-002/405


Декларування-2014: способи та терміни подання декларації

! Фізособам

Міндоходів зазначило, що поштове відправлення податкових декларацій слід здійснити не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного терміну подання декларації (граничний термін подання річної декларації для громадян — 30 квітня 2014 року), а при поданні в електронній формі — не пізніше закінчення останньої години дня, в якому минає такий граничний термін.

Для подання податкових декларацій в електронній формі у режимі реального часу (on-line) платнику податків необхідно:

1) отримати електронний цифровий підпис, який безкоштовно видається Акредитованим центром сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту Міндоходів;

2) завантажити із сайта Акредитованого центру сертифікації ключів програмне забезпечення «Програмний комплекс користувача ЦСК». Установити програмне забезпечення на персональному комп'ютері та виконати необхідні налаштування допоможе інструкція користувача;

3) авторизуватися за допомогою особистого електронного ключа та розпочати роботу.

Повернути частину ПДФО, сплаченого громадянами із зарплати, можна в разі реалізації права на податкову знижку.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного року платником витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема: квитанціями; фіскальними або товарними чеками; прибутковими касовими ордерами; копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів та їх покупця.

Роз'яснення Міндоходів від 06.02.2014 р.


Оновлено порядок індексації грошових доходів населення

! Громадянам

КМУ вніс зміни до Порядку проведення індексації грошових доходів населення.

Змінами, зокрема, встановлено, що до об'єктів індексації, визначених у п. 2 Порядку, не відносяться виплати, які обчислюються із середньої заробітної плати.

Також передбачено, що у разі якщо особа працює неповний робочий час, сума індексації визначається із розрахунку повного робочого часу, а виплачується пропорційно до відпрацьованого часу.

Крім цього, визначено, що місяць, в якому відбувається підвищення грошових доходів працівників у зв'язку із розширенням зони обслуговування, збільшенням обсягу робіт, суміщенням професій (посад), виконанням обов'язків тимчасово відсутнього працівника, оплатою за роботу за сумісництвом на одному підприємстві, в установі, організації, а також за рахунок збільшення розміру премії, не вважається базовим під час обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації (у разі, якщо не відбувається підвищення тарифної ставки (окладу).

Постанова Кабінету Міністрів України від 29.01.2014 р. №36 чинна з 13.02.2014 р.

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру