• Посилання скопійовано

Щодо заповнення податкового розрахунку ф. 1ДФ (витяг)

Лист Міністерства доходів і зборів України від 18.09.2013 р. №11298/6/99-99-17-02-01-15

Щодо заповнення податкового розрахунку ф. 1ДФ (витяг)

Суттєво. У податковому розрахунку за ф. №1ДФ видача спецодягу відображається за ознакою доходу «136», а вартість не поверненого при звільненні спецодягу — за ознакою доходу «126».

! Податковим агентам з ПДФО

Відповідно до підпункту 165.1.14 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються аліменти, які виплачуються платникові податку згідно з рішенням суду або за добровільним рішенням сторін у сумах, визначених [відповідно] до Сімейного кодексу України, за винятком виплати аліментів нерезидентом незалежно від їх розміру, якщо інше не встановлене міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Порядок заповнення і подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (ф. 1ДФ) затверджено наказом ДПА України від 24.12.2010 р. №1020, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 13.01.2011 р. за №46/18784.

Згідно з Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до вищезгаданого Порядку, аліменти, які виплачуються платникові податків згідно з рішенням суду або за згодою сторін, відображаються у податковому розрахунку ф. 1ДФ за ознакою доходу «140».

Відповідно до Закону України від 14 жовтня 1992 р. №2694-XII «Про охорону праці» і статтею 163 Кодексу законів про працю на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, а також роботах, які пов'язані із забрудненням або проводяться у несприятливих температурних умовах, працівникам видаються безоплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття й інші засоби індивідуального захисту.

Порядок забезпечення працівників спецодягом регулюється Положенням про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям і іншими засобами індивідуального захисту, затвердженим наказом Держкомітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірського нагляду від 24 березня 2008 р. №53. Крім того, порядок видачі спецодягу, термін його використання, заміни одного його виду іншим, виплати компенсації його вартості в окремих випадках та інші питання визначаються у колективному договорі.

Відповідно до підпункту 165.1.9 пункту 165 Кодексу до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість безоплатного лікувально-профілактичного харчування, молока або рівноцінних йому харчових продуктів, газованої солоної води, мийних та знешкоджуючих засобів, а також спеціального одягу, спеціального взуття й інших засобів індивідуального захисту, якими працедавець забезпечує платника податку відповідно до Закону України «Про охорону праці», спеціального (форменого) одягу та взуття, які надаються працедавцем у тимчасове користування платникові податку, який перебуває з ним у трудових відносинах. Порядок забезпечення, перелік та граничні терміни використання спеціального (зокрема форменого) одягу, спеціального взуття й інших засобів індивідуального захисту встановлюються Кабінетом Міністрів України та/або галузевими нормами безоплатної видачі працівникам спеціального (форменого) одягу, спеціального взуття й інших засобів індивідуального захисту.

У податковому розрахунку за ф. №1ДФ видача спеціального одягу відображається за ознакою доходу «136».

Якщо працівник, якому було видано спецодяг, звільняється і не повертає спеціальний одяг, граничний термін використання якого ще не закінчився, вартість такого одягу вважається додатковим благом платника податків та після застосування підвищую чого коефіцієнта (підпункт 164.2.17 пункту 164.2 Кодексу) включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. У податковому розрахунку за ф. 1ДФ вартість такого неповерненого спецодягу відображається за ознакою доходу «126».

Заступник міністра А. IГНАТОВ

До змісту номеру