• Посилання скопійовано

ПДФО з орендної плати за використання майна фізособи сплачується за місцезнаходженням податкового агента

Підприємство розташоване і зареєстроване у Святошинському районі м. Києва. Воно орендувало приміщення нежитлового фонду у Шевченківському районі м. Києва у фізичної особи. Ця фізособа зареєстрована у Дарницькому районі м. Києва. Підприємство сплачує ПДФО за цю фізособу як податковий агент. До якого району м. Києва треба сплачувати ПДФО і подавати звітність?

Згідно з пп. 168.1.1 ПКУ, податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену у ст. 167 ПКУ. На виконання цієї норми ваше підприємство повинне утримати ПДФО з орендної плати, що виплачується орендодавцеві — фізичній особі за ставкою, визначеною у п. 167.1 ПКУ.

Відповідно до пп. 168.4.1 ПКУ, ПДФО, утриманий з доходів резидентів, зараховується до бюджету згідно з Бюджетним кодексом України від 08.07.2010 р. №2456-VI. Згідно з ч. 2 ст. 64 Бюджетного кодексу ПДФО, який сплачується (перераховується) податковим агентом — юридичною особою, зараховується до відповідного бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) юрособи в обсягах податку, нарахованого на доходи, що виплачуються фізичній особі. Далі, згідно з пп. 168.4.4 ПКУ, юридична особа одночасно з поданням документів на отримання коштів для виплати належних платникам податку доходів, сплачує (перераховує) суми утриманого податку на відповідні рахунки, відкриті в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, за своїм місцезнаходженням. Згідно з п. 45.2. ПКУ, податковою адресою юридичної особи є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Таким чином, якщо підприємство розташоване та зареєстроване у Святошинському районі м. Києва, воно має сплачувати ПДФО за своїм місцезнаходженням, тобто у Святошинському районі м. Києва. Відповідно звітність з ПДФО за ф. №1ДФ, затвердженою наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. №1020, подається до органів Міндоходів у Святошинському районі м. Києва.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру